Фондация „Нашите недоносени деца“ със серия от благотворителни дарения към неонатологичните отделения в страната

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фондация „Нашите недоносени деца“ организира серия от благотворителни дарения в страната за нуждаещите се неонатологични отделения в градовете Бургас, Ловеч, Сливен и Търговище.

Инициативата е вследствие на събраните дарения от кампанията на фондацията в подкрепа на недоносените бебета и техните семейства „Големи чудеса за малките герои“, както и благодарение на проявената щедрост от страна на организацията на масоните в България „Върховен съвет на ДПШО за България“.

Четири болнични заведения – МБАЛ Бургас, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – гр. Сливен, МБАЛ „Проф. Д-р П. Стоянов“ АД – гр. Ловеч и МБАЛ „Търговище“ АД, получиха безвъзмездна помощ, която включва 4 кувьоза и болнични консумативи на обща стойност близо 55 000 лв. Инкубаторите са произведени от световна марка и са с доказани във времето качества и отлични функции. Освен сензорите за температура и влажност, които позволяват поддържането на комфортна среда на недоносените бебета, поставката на апарата позволява различни положения на тялото, с цел да се избегне рефлуксът, който е често срещан в тази възраст. Стойността на един кувьоз е близо 13 000 лв.

Настоящото дарение на фондацията, така необходимо за нуждите и грижата за преждевременно родените бебета у нас, включва още 3 стола за кенгуру грижа, на стойност 1 059 лв. за отделението в Бургас.

Фондацията мигновено реагира и на молбата на отделението по Неонаталогия в МБАЛ „Проф. Д-р П. Стоянов“ в гр. Ловеч, и е в готовност да дари два флакона от животоспасяващия медикамент сърфактант на обща стойност 2 400 лв. Медикаментът се прилага в рамките на 1 час след раждането на недоносено бебе и се използва при деца с дихателни проблеми. По принцип се покрива от НЗОК, но средствата се изплащат едва след месец на лечебните заведения. Ако медикаментът не се приложи непосредствено след раждането, децата могат да развият сериозни и дългосрочни проблеми, да бъдат подложени на инвазивна дихателна вентилация или дори да не оцелеят. Въпреки сериозните финансови притеснения и кадрови проблеми в болницата в Ловеч са родени 44 недоносени деца, което прави близо 16% от общия брой на родените годишно.

От началото на годината фондацията заедно с частни и корпоративни дарители е подпомогнала неонатологичните отделения в страната с дарения на стойност над 70 000 лв. В морската столица СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна” и ДМСГД Варна получиха медицинска апаратура на обща стойност 6 515 лв., а в рамките на този месец предстои още едно дарение на стойност 3 200 лв. за консумативи, свързани с подаването на кислород на недоносените бебета. А благодарение на съвместната кампания с „1 Процент Промяна“ 11 отделения получиха гнезда за кувьози, които осигуряват анатомична позиция на бебетата в градовете София, Велико Търново, Търговище, Силистра, Пловдив, Русе, Габрово, Сливен, Монтана.

 

Даренията са част от дарителската програма на фондацията за осигуряване на качествена апаратура и условия за недоносените бебета, но дейността на организацията не се изчерпва само с подобряване на материалната база на неонатологичните отделения в България. През изминалите години фондация “Нашите недоносени деца“ предоставя комплексна грижа и цялостна подкрепа на преждевременно родените деца и техните семейства, както по време на грижите за тях в болница, така и след изписването им.

 

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

 

Ключови факти за недоносените бебета:

Всяка година в целия свят се раждат над 15 млн. недоносени бебета

Над 1 млн. бебета годишно умират вследствие на преждевременно раждане

1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено – в световен мащаб и в България
Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година
– Най-малкото оцеляло бебе-българче е родено само 250 грама.
Малката Мади е била спасена в Германия.

30% от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и др.

Над 50% от децата, родени преждевременно получават различни по-леки дългосрочни проблеми като обучителни затруднения, проблеми с моториката, социалната адаптация, поведенчески особености и др.

– Голяма част от тези проблеми са преодолими с адекватна ранна интервенция

Не съществува национална програма за проследяване и превенция на усложнения при недоносените деца

93% от недоносените деца в България не получават кенгуру-грижа или т.нар. метод кожа до кожа

– Научни изследвания доказват, че развитието на мозъка на децата, получили кенгуру-грижа е по-пълноценно в сравнение с тези, които не са имали достъп до такава грижа

Над 50% от родителите на недоносени деца страдат от посттравматичен стрес

Над 75% НЕ са получили никаква психологическа подкрепа

60% са получили съвсем оскъдна информация за проблема недоносеност

– Близо 40% са виждали детето си само веднъж седмично докато е в болница

 

 

 

 

За фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД)

Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, мъката и изплаканите сълзи – в двигател на значими каузи. Нашата лична болка ни обедини в общата цел да помагаме на други други семейства, сблъскали се с предизвикателството да отглеждат недоносено бебе в България. Фондация „Нашите недоносени деца” е създадена през 2012 г. от три майки на недоносени деца. От създаването си работим за реализирането на цялостен подход в подкрепата на недоносените деца и техните семейства:

  • Осигуряване на актуална и медицински достоверна информация за родителите.
  • Осигуряване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за децата
  • Подобряване на материалната база на неонатологичните отделения
  • Даряване на медицинска апаратура
  • Застъпничество и работа с институциите за подобряване на държавните политики в сферата на неонатологията и дългосрочната грижа за преждевременно родените деца.
  • Застъпничество за подобряване на цялостната грижа в сферата на майчиното и детското здравеопазване.
  • Промотиране на семейно-ориентирана грижа в неонатологичните отделения, чрез изграждане на семейни стаи и пространства, пригодени за семействата на недоносени и болни бебета.
  • Грижа за комфорта на недоносените бебета – даряваме покривала за кувьози, гнезда, които осигуряват ембрионалната позиция на бебето, развиваме инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”, даряваме специализирани столове за кърмене и кенгуру-грижа.
  • В семеен център “Малки чудеса” концентрираме усилията си върху ранното детско развитие, чрез предлагане на широк спектър от социални услуги, насочени към пълното разгръщане на детския потенциал.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар