Фондация “Тракия”: Варварски изземват колекцията на Божков!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков.

Това се казва в позиция на учреденато от Божков фондация “Тракия”, която съхранява колекцията от ентични предмети и културни ценности на обвинения от прокуратурата бизнесмен.

Античната колекция на Васил Божков е най-голямата частна с над 3000  експоната. Според експертите тя е безценна. Включва артефакти, датирани между 4000 г. преди Христа до VI век след Новата ера. А колекцията му от 20 антични ритона е най-голямата такава в света. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти – IV век преди Христа. Сцената на рога изобразява убийството или “Смъртта на Орфей от тракийските жени”. Сред другите уникални артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен. Тя от V век пр. Хр. Особено ценен е сребърен кантарос със сцени отново от “Смъртта на Орфей”. На него ясно се чете надпис с името му на старогръцки.

Самият Божков в днешното си включване по телефона пред телевизиите обяви, че колекцията му на практика е безценна, и че “преди години, когато все още не беше така пълна”, една държава му е предлагала да я откупи за 600 млн. евро. Божков изрази притеснението си, че прокуратурата няма дори идея как да пренася и съхранява ценните вещи от колекцията му.

Ето пълният текст от фондация “Тракия” (без редакторска намеса):

“В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков. По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация „Тракия“ е меко казано нехуманен.

Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация „Тракия“ остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация “Тракия” и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.

Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност. Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им.

Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта.

В момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т.г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение.

Повече от година се водят преговори с музея „Пол Гети“ и Фондация „Тракия“ е в комуникация с негови представители във връзка с предстоящата през 2023 г. изложба, посветена на Тракийското изкуство. Предмети от колекция Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като следствие от нерегламентираните действия на органите на властта, предстоящата визита на главния куратор от департамент „Антики“ към музея „Пол Гети“ също ще трябва да бъде отменена.

Факт е и работата по планираното изграждане на уникален по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от десетки специалисти от цял свят работят по плановете за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логика действия на държавния апарат ще лишат София от културен център без аналог в държавата ни, който би допринесъл както за развитието на културния туризъм, така и за позиционирането на българското културно-историческо наследство на едно ниво със световното.

Наред с гореизброените неосъзнавани последици от незаконното изземване, разрушаване и унищожаване на безценните антики, налице са и множество други потенциални имиджови и научни щети, които българските власти не са предвидили.

В този смисъл, апелираме към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на Република България, поне що се отнася до националното ни културно-историческото наследство.

Към момента Фондация „Тракия“ е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей „Васил Божков“.

Колекцията на Божков е  събирана е повече от 15 години, оттогава за нея, денонощно се грижи реставраторът професор Веселина Инкова.

„Експонати от благородни метали – злато, сребро, мед и сплави. Касае Бронзовата екпоха, траките. Тези предмети са изключително стойностни в културно отношение, някои от тях са в изключително крехко състояние“, обясни проф. д-р Веселина Инкова,

Артефактите се съхраняват в специални витрини и постоянна температура в сградата на „Нове холдинг“, която е и музей, и само един градус промяна може да ги повреди. Реставраторката разказва, че вчера прокуратура и полиция искали да ги съберат в чували. Тя ги спира.

„Не се опакова така предмет. Не се пренася така, най-вече предмет с такава културна стойност, те са безценни. В момента съм изумена, притеснена, с начина, по който е решено да се действа с колекцията. Всяко боравене, да не говоря за транспорт и престой в някакви условия е свързано с риск за опазване. Има строг режим как се борави с културни ценности. Но съм изумена, че прокуратурата не е запозната с тези изисквания“, казва проф. д-р Инкова.

От екипа на бизнесмена коментираха, че всички експонати са законни и имат документи за това. Купени са на търгове. И са собственост на фондация „Тракия“, основа от Васил Божков. Колекцията е излагана музеи в Москва, Брюксел и националаната худежествена галерия.

Бизнесменът имаше мащабен проект – цялата колекция да бъде изложена на едно място. Затова преди 3 години Васил Божков купи Телефонната палата, идеята беше сградата да бъде превърната в музей.

Днес се очаква да се направи втори опит – колекцията на Божков да бъде конфискувана. От прокуратурата са се свързали с Националния исторически музей, където вероятно ще бъдат преместени експонатите.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар