Фондация ще популяризира композитора Димитър Ненов (1901-1953)

Фондация ще популяризира композитора Димитър Ненов (1901-1953)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фондация „Димитър Ненов“ ще популяризира името на българския пианист, композитор, музикален педагог, архитект и общественик (1901-1953). На 30 август се навършиха 70 години от неговата кончина.

Искаме да превърнем днешната трагична дата в празник. Искаме от днес да започнем да правим едно ново отброяване на безсмъртието на Димитър Ненов“, каза Йордан Камджалов в БТА. Известният съвременен български диригент е сред учредителите на фондацията. Той обяви, че композиторът, диригент и педагог акад. Васил Казанджиев се е съгласил да бъде неин почетен председател.„Трудно ми е да изразя възторга си, уважението си към една личност от световен мащаб, каквато е Димитър Ненов. Бях на 13 години, когато се запознах с него. Той пристигна в родния ми град Русе и изнесе концерт. След известно време, моята учителка по пиано ме заведе при него и аз му посвирих някои мои опити като композитор. Скоро след това, той имаше отново концерт в Русе и изпълни моята първа сонатина за пиано, която бях написал. Мисля, че е трудно да опиша колко важен е този момент за един композитор на 13 години – да бъде изпълняван от такава личност и от такъв пианист като Димитър Ненов. Затова съм му безкрайно благодарен – за тази невероятна услуга и жест, който направи към мен“, разказва акад. Васил Казанджиев.


По думите му за Димитър Ненов може да се говори с часове и с дни, защото той е един невероятен случай на съчетание на талант, гениалност, с огромна всестранна култура и образованост. „Много се радвам, че моят студент и ученик – известният български диригент Йордан Камджалов, ми подхвърли една идея – да оглавя като председател фондация на името на Димитър Ненов. Това е личност, която заслужава българският народ да го познава колкото е възможно по-нашироко и по-надълбоко. Камджалов е от малкото музиканти, да не кажа единствен, който проявява голяма грижа към българската музика и към българските композитори“, смята акад. Васил Казанджиев.

„Димитър Ненов е космическа личност, защото неговата музика, от самото й появяване, е космическа. И всеки ден тя става по-интересна, по-авангардна, и повече хора започват да я оценяват“, каза проф. Милена Моллова. „Аз бях ученичка на Димитър Ненов от моите седем години. Тогава бях в Шумен и учих пиано при Павла Жекова, тъщата на Панчо Владигеров. Димитър Ненов идваше да свири в Шумен и идваше вкъщи да ме чуе. След това дойдох в София. Сега, от моите години, които не са малко, аз виждам как той се е държал изключително приятелски с едно дете на седем години. Аз не бях много приказлива, но той така предразполагаше, че се чувствах при него като вкъщи“, разказа тя.

По думите й музиката на Димитър Ненов е модерна и днес, ще бъде модерна и след 20, и след 50, и след 100 години. „Тя е извън времето и ние трябва да научим и музикантите, и хората от цяла България и от света, какво е написал и какво представлява той“, каза още голямата българска пианистка и педагог. „Българска музика, за съжаление, звучи много малко в нашите оркестри, надявам се това да се промени, надявам се младите хора да започнат да се интересуват повече от невероятните написани произведения от Димитър Ненов“, каза Надежда Цанова, пианист.

Йордан Камджалов каза също, част от инициативния комитет на фондацията са колегите му диригенти: Росен Миланов, Росен Гергов, Стилиян Киров, Константин Добройков.

„Ще има изложба на Димитър Ненов, ще има книга за Димитър Ненов, ще има фестивал „Димитър Ненов“, ще има къща „Димитър Ненов“, ще има турне из България с музиката на Димитър Ненов – и ние ще се грижим за това. Искаме във всеки учебник да има Димитър Ненов. Искам той да се изучава. Искаме да няма нужда от нас. Искаме държавата сама да се грижи за блясъка на музея „Димитър Ненов“, конкурса „Димитър Ненов“, за фестивала „Димитър Ненов“. Да има улица „Димитър Ненов“, да има булевард „Димитров Ненов“, призова Йордан Камджалов.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар