Фондът на фондовете стартира два нови инструмента

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за два нови инструмента. Допитването до пазара започва от понеделник, 19 февруари, и ще продължи до 8 март, като в рамките на срещите с участниците ще се обсъдят параметрите на двата финансови инструмента, съобщиха от дружеството.

“Фонд Иновации в предприятията” с общ бюджет от 32,17 млн. евро се финансира със средства по Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” (ПКИП) 2021-2027. Чрез него ще се оказва подкрепа на проекти с цел стимулиране на предприемаческата активност за създаване на компании, базирани на иновациите и разработващи продукти и услуги с висока добавена стойност, изграждане на устойчива екосистема с висок иновационен потенциал, подобряване на достъпа до знания, технологии и иновации в по-слабо развитите региони и ускоряване на прехода към икономика на знанията.

“Фонд за технологичен трансфер” с бюджет от 56,6 млн. евро е финансиран със средства по Програма “Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” (ПНИИДИТ). Той ще се изпълнява в комбинация с безвъзмездна финансова помощ (БФП), включително и в рамките на една операция. Ще насърчава развитието на потенциала в приоритетните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 и ще допринесе за изграждане на мост между науката и бизнеса. Ресурсът ще се насочи към спин-оф компании, стартиращи високотехнологични компании и предприятия, базирани на знанието като част от индустриални стартъп системи, превръщане на научни разработки в пазарно приложими продукти и технологии, комерсиализация и управление на интелектуалната собственост. Ще се стимулира и процеса на разгръщане и акселерация на стартиращи компании около развити индустрии и клъстери.

Повече информация за заинтересованите и за консултациите може да се намери на страницата на Фонда на фондовете.

Фонд на фондовете (“Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД) разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани механизми за подкрепа (финансови инструменти).

По време на консултациите по двата фонда ще бъдат обсъдени следните теми:

  • пазарни възможности и основни фактори, свързани с рисковото финансиране и развитието на предприемаческата екосистема;
  • структура и основни параметри на финансовите инструменти, в т.ч. механизъм за прилагане, размер на ресурса, териториално разпределение, постигнати резултати, начин на разпределение на приходите и др.;
  • инвестиционна стратегия и процес за набиране на потенциални инвестиции;
  • индикативни условия на финансиране: основни очаквани параметри, вкл. необходимост от набиране на частен капитал, ценови условия, размер, срочност и др.;
  • структура на фондовете и екипите, които ще го управляват.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар