Фон дер Лайен и Мишел при Ердоган: ЕС ще продължи да дава пари за мигрантите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, че посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел цели да даде “нов импулс” на връзките на Турция с ЕС, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен каза на пресконференция след срещата, че ако Турция се придържа към споразумението за мигрантите от 2016 г., това ще бъде “знак за добра воля”. Тя увери, че ЕС ще продължи да финансира Турция за мигрантите и че скоро Европейската комисия ще направи предложение, което ще се отрази позитивно на подкрепата за бежанците в Турция.

Председателката на ЕК подчерта, че спазването на основните права и на върховенството на закона са от ключово значение, като изрази дълбока загриженост от изтеглянето на Турция от Истанбулската конвенция. Тя каза, че напускането на конвенцията не е правилен сигнал за зачитане на човешките права. Фон дер Лайен изтъкна още, че е важно Турция да спазва присъдите на Европейския съд по правата на човека.

Фон дер Лайен заяви, че би желала Турция и ЕС да имат много по-добри отношения, като отбеляза, че следващите седмици и месеци ще покажат колко далеч могат да стигнат те.

Шарл Мишел на свой ред заяви, че оттеглянето на Турция от международна конвенция за предотвратяване на насилието срещу жени буди сериозни безпокойства. Мишел определи като “откровена” дискусията с Ердоган.

На пресконференцията председателят на ЕС каза, че е положително това, че Анкара е намалила напрежението с Кипър за офшорните права и добави, че това трябва да се задълбочи.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар