Фон дер Лайен подкрепя започване на преговори с Албания и Северна Македония

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за официално начало на преговорите по присъединяване към ЕС с Албания и Република Северна Македония по време на словенското председателство на съюза през втората половина на тази година. Това заяви Фон дер Лайен на пресконференция след среща на Колегиума на комисарите от ЕК и правителството на Словения, която пое днес председателството на Съвета на Европейския съюз за шест месеца, предават ТАСС и БТА.

Европейската комисия изцяло подкрепя страните от Западните Балкани по европейския им път, ние също така сме привързани към напредъка по пътя на разширяване на ЕС, включително с официалното начало на преговорите по присъединяване на Албания и Северна Македония, каза председателката на Европейската комисия.

Министерството на външните работи на Словения е посочило сред приоритетите на словенското председателство съдействие на страните от Западните Балкани по пътя на тяхната евроинтеграция и начало на преговорите по присъединяване към ЕС с Република Северна Македония и Албания, отбелязва ТАСС.

В същото време заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър участва в първата Международна конференция на Форума за диалог Преспа, съобщи МИА.

“Разочаровани сме, че въпросът за свикване на първите междуправителствени конференции за Северна Македония и Албания не бе решен, въпреки силното застъпване и разумните решения на португалското председателство и на силните европейски партньори”, заяви той Охрид

Палмър подчерта, че това влияе и на инвестициите на САЩ и ЕС в региона и допринася за увеличаване на скептицизма в самия регион.

Нашите геополитически конкуренти агресивно се опитват да нарушат доверието в САЩ и ЕС, а самият регион се съмнява в нашата колективна ангажираност, каза Палмър.

Той подчерта важността на историческия договор от Преспа между Северна Македония и Гърция и Договора за добросъседски отношения с България, за които каза, че са примери за по-голямо регионално ангажиране на Северна Македония в полза на нейните граждани.

“Правителството на Северна Македония е фокусирано върху изпълнението на необходимите политически и икономически реформи, за привличане на качествени инвестиции и за активна и продуктивна роля в регионалните и икономическите инициативи. Правителството използва своето силно партньорство с Гърция, за да осигури собствената енергийна сигурност и сега сме на прага да направим много повече отколкото досега”, каза Палмър.

Международната конференция в рамките на Форума за диалог Преспа се провежда днес и утре в Охрид и Отешево с участието на около 300 представители от Европа и САЩ, сред които премиери, президенти, министри, евродепутати, представители на гражданския сектор.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар