урсула

Фон дер Лайен представя новата Еврокомисия, България се готви за „понижение“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бъдещата Европейска комисия започва да добива все по-ясни очертания. След като получи имената на всички кандидати за еврокомисари, днес Урсула фон дер Лайен, избрана да наследи Жан-Клод Юнкер начело на най-могъщата евроинституция, ще представи екипа си и структурата му.

Тя ще встъпи в длъжност на 1 ноември, като до тогава може и да има изненади в състава на Комисията, защото Европейският парламент трябва да одобри номинациите след изслушване на всички кандидати.

Какво да очаква България? Въпреки че София настояваше еврокомисар Мария Габриел да продължи с досегашното си портфолио (цифрова икономика и цифрово общество), основният акцент в речта на Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в София бе образованието, което доведе до спекулации, че Габриел ще получи работа, смятана за една от низшите, що се отнася до правомощия, посочва EurActiv. Това се потвърди и от изтекла информация в бюлетина на „Агенция Европа“ (Bulletin Quotidien Europe). Такъв пост има и в момента – на унгареца от хърватски произход Тибор Наврачич.
Към него са добавени още младежки политики и спорт. През годините ресорът е включвал още гражданско общество и езиково многообразие и е вероятно най-известен с програмата „Еразъм“ за обмен на студенти и Болонския процес за сближаване и признаване стандартите във висшето образование. Според сайта на Европейската комисия Генерална дирекция „Образование и култура“ разработва и провежда политиките на Комисията в областите „Култура и медии“, „Спорт“, „Образование и обучение“, „Младеж“ (на всеки от линковете има подробности за конкретните политики в дадената област).
Ако това бъдеще разпределение се потвърди, ще е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който, по думите му, парите не са предварително разпределени. Той дори говори за „Киберсигурност“, докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор. Макар и да има някаква близост със сегашните отговорности на Габриел, преместването ѝ в такъв ресор ще изглежда в противоречие с неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата Комисия.
В бюлетина на „Агенция Европа“, съдържащ списък с евентуалното разпределение на постовете, например, срещу името на австриеца Йоханес Хан (бивш комисар за регионалната политика и настоящ комисар за съседската политика и преговорите за разширяване) е записано „Вътрешни работи“. Освен това генерална дирекция „Образование и култура“ всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите образование, младеж и култура попадат сред политиките, в които ЕС има компетентността да подкрепя, координира или допълва действия на държавите членки, тоест не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпоредби.
Когато Наврачич получи поста през 2014 г., имаше коментари, че му е дадено слабо портфолио предвид конфликтите на унгарското правителство с ЕС заради нарушаване на европейските ценности, а образование и култура е една от областите, в които сътрудничеството на ниво ЕС е най-слабо. В края на август евродепутатът Андрей Ковачев коментира пред БНР, че „няма никаква връзка между това, което се случи в България, свързано с изтичането на данните от НАП и ресора на българския еврокомисар. Нека да не забравяме, че това се случва във всяка страна членка на ЕС. В Бундестага бяха изтекли данни“. Малко преди това се появиха спекулации, че на Габриел ще бъде предложено да отговаря за земеделието, за което премиерът коментира: „За какво ти е ресор „Земеделие“?
Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор „Земеделие“?“ На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика.
Вчера премиерът изрази увереност, че България ще има „ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем достоен“ за нея и „с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното“ без да даде повече подробности. Ако бъде предложена за въпросния позиция, тя ще трябва да се яви на изслушване пред комисията по култура и образование в Европейския парламент, където членове са Андрей Слабаков и Асим Адемов. Още имена Според „Политико“ ирландецът Фил Хоган се очаква да отговаря за търговската политика на ЕС. Това е любопитно предвид, че покрай страстите за Брекзит и статута на ирландско-британската граница именно кандидатът на Дъблин ще води евентуалните преговори в следващите две години за формата, който трябва да придобият търговските отношения с Обединеното кралство, след като вече е напуснало съюза и единния пазар, напомни в. „Айриш индепендънт“. На чешкия кандидат Вера Йоурова е било предложено порфолио, фокусирано върху въпроси, свързани с демокрацията, включително върховенство на закона, дезинформация, намеса в избори и реч на омразата, като постът е възможно ще има зам.-председателски ранк.
Предложението вероятно е част от опитите на Фон дер Лайен да се сближи със страните от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Някои централноевропейски лидери обвиняват отиващата си комисия, че несправедливо се фокусира върху региона, що се отнася до проверки за върховенството на закона. Според източник Фон дер Лайен иска някой от бивша комунистическа страна от Централна и Източна Европа за тази позиция. В бюлетина на „Агенция Европа“ се описва, че според информацията досега в структурата на комисията „Фон дер Лайен“ ще има двама равнопоставени зам.-председатели – социалистът Франс Тимерманс и подкрепяната от либералите датчанка Маргрете Вестагер.
Те вероятно ще са с новия статут на изпълнителен зам.-председатели (или вицепрезидент), за да се „издигнат“ над зам.-председателя Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността. В списъка срещу Тимерманс е записано „Климат“, а срещу Вестагер – „Цифрова икономика“ (близък до досегашния ресор на Мария Габриел). „Гардиън“ отбелязва, че изборът на Унгария за еврокомисар ще се сблъска с трудности в Европейския парламент, след като евродепутати предупредиха, че проблемите на Будапеща с върховенството на закона не може да бъдат игнорирани.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар