Фон дер Лайен призна за нелоялни ценови практики на мултинационалните компании по страни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА/AP

Фон дер Лайен призна за нелоялни ценови практики на мултинационалните компании по страни

В отговор на писмо на гръцкия премиер Мицотакис председателят на ЕК обеща проверка, “така че всички европейски граждани да могат еднакво да се възползват от предимствата на единния пазар, където и да живеят”.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че има проблем с ценовите политики, приети от мултинационалните компании в Европейския съюз, в отговор на писмо, изпратено от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис преди изборите за Европейски парламент. Това предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

Фон дер Лайен посочи, че Европейската комисия е започнала процес за разследване на нелоялните практики на мултинационалните компании, които водят до продажба на еднакви или подобни продукти на различни цени в рамките на ЕС.

В писмото си тя отбелязва, че е инструктирала службите на ЕК да съберат данни от всички страни, така че да се предприемат действия и да се укрепи европейската правна и регулаторна рамка. С тези данни Брюксел ще започне диалог с всички замесени страни, с проверка на фирмените практики и правила, които водят до Териториални ограничения на доставките и възпрепятстват свободния поток на стоки в определени страни от ЕС.

Фон дер Лайен, която вероятно ще остане за втори мандат като ръководител на ЕК, каза, че въпросът за Териториалните ограничения на доставките ще бъде в дневния ред на Комисията през следващия мандат и може да доведе до обогатяване на правния и регулаторен “арсенал” на ЕС. Тя отбеляза, че тези проблеми вероятно са извън настоящата рамка и че констатациите “ще ни позволят да проучим различни варианти в области като конкуренцията или правилата на единния пазар”, за да се справим с подобни нелоялни практики.

Тя също така благодари на гръцкия премиер Мицотакис за неговия “ценен принос” и решенията, предложени в писмото му, като изрази увереност, че процесът на разследване ще посочи следващите стъпки, “така че всички европейски граждани да могат еднакво да се възползват от предимствата на единния пазар, където и да живеят”.

В писмото си Мицотакис говори за нечестни практики от мултинационални компании, които налагат различни цени за едни и същи или подобни продукти, обикновено за сметка на потребителите в страни с по-малко население.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар