Франспрес: Замлъкна символът на Русия – Хорът на Червената армия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хорът на Червената армия, чийто ръководител и 67 членове пътуваха на злополучния самолет, катастрофирал в Черно море в близост до Сочи, е символ на Русия, посрещан е с овации на сцените по цял свят, дори в зоните на конфликт, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Основан през 1928 г., военният ансамбъл “Александров”, известен с триумфалните си турнета под името “Хор на Червената армия”, е съставен от близо 200 певци, музиканти и танцьори.

В репертоара му днес има над 2000 изпълнения – от фолклор през песни, възхваляващи СССР, до най-съвременни международни изпълнения, представени от могъщи гласове и съпроводени от акробатични хореографии на танцовата трупа.

Франспрес: Замлъкна символът на Русия - Хорът на Червената армияТАСС

По време на Втората световна война музикантите не са знаели почивка, изнасяйки над 1500 концерта за съветските войници в зоните на сражения и в болници.

Ръководен 18 години от основателя си – генералът и композиторът Александър Александров, по-късно ансамбълът е поверен на неговия син Борис, който го оглавява от 1946 до 1987 г.

Сегашният ръководител на Хора на Червената армия Валерий Халилов, бе сред членовете на ансамбъла, които трябваше да отпразнуват Нова година във въздушната база “Хмеймим” в Сирия и също беше на борда на самолета, паднал в Черно море.

Франспрес: Замлъкна символът на Русия - Хорът на Червената армияТАСС,

Руските власти обявиха, че няма оцелели при катастрофата, припомня АФП. Загинали са всички 93-ма чуши на борда, от които 68 творци от военния ансамбъл – повечето хористи и малка част – музиканти. Сред жертвите има 9 журналисти от три руски телевизии, военни, хуманитарни работници и 8-членен екипаж.

Руският президент Владимир Путин обяви 26 декември за Ден на национален траур в памет на загиналите от самолета край Сочи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар