Франция и Германия искат среща на върха на ЕС с Путин

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Франция и Германия предложиха днес среща на високо равнище на Европейския съюз с руския президент Владимир Путин в опит за подобряване на отношенията, съобщиха двама дипломати. Това потенциално проправя пътя за първа подобна среща от 2014 г., предаде Ройтерс.

Такова събитие ще бъде поредно след срещата на върха на американския президент Джо Байдън с Путин в Женева по-рано този месец и отразява загрижеността в Париж и Берлин, че подходът на ЕС към Русия през последните години е бил съсредоточен главно върху санкциите срещу Москва, допълва БТА.Нуждаем се от дискусия за това как да се оттласнем от тази негативна спирала, но трябва да напредваме единно, каза висш дипломат от ЕС и добави, че някои балтийски държави, които се отнасят предпазливо към Русия, може да не се съгласят на такава среща на високо равнище.


Не е ясно дали такава среща ще включва всичките 27 лидери на ЕС или само председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Такива срещи на високо равнище бяха преустановени, след като през 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим.

Утре лидерите на ЕС ще обсъдят нова стратегия за управление на влошаващите се отношения с Русия на своята двудневна среща в Брюксел. Германия и Франция дадоха някои идеи за дебата във връзка с Русия на срещата на високо равнище. Меркел спомена преди това, че не само САЩ трябва да разговарят с Русия (и с Китай) на най-високо равнище.

„Русия е съсед. Такъв формат вече беше използван през 2007 г. във Финландия“, каза служител, който се занимава с подготовката на срещата.

По-рано този месец в стратегически документ на ЕК и дипломатическата служба на ЕС се казваше, че въпреки годините на напрежение, ЕС и Русия имат фундаментална обща отговорност за мира и сигурността на европейския континент.

Въпреки обвиненията на Запада, че Русия стои зад кибератаки, дезинформация и други подмолни действия, което Кремъл отрича, страната е петият по големина търговски партньор на общността, а ЕС е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар