Франция първа в света вписа правото на аборт в конституцията

Франция първа в света вписа правото на аборт в конституцията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Франция стана първата държава в света, вписала правото на аборт на жените в своята конституция.

Френските депутати се събраха на съвместно заседание на двете камари на парламента в двореца “Версай” и 780 от тях гласуваха промяната, предаде БТА. Корекцията в основния закон е в член 34 и гласи: “Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността”.

Само 72 депутати гласуваха против. Това историческо гласуване беше посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

Решението е приветствано като историческо от организации, защитаващи правата на жените, и осъждано от групи, които се противопоставят на абортите, коментира Ройтерс. Франс прес пък акцентира, че решението е взето “за голямо разочарование на Ватикана и за разлика от редица страни, в които това право се поставя под въпрос”.

Президентът Еманюел Макрон приветства “френската гордост” и “универсално послание”, след като депутатите на съвместно заседание на двете камари на парламента гласуваха абортите да бъдат вписани в конституцията.

“Нека заедно да отпразнуваме навлизането на нова свобода, гарантирана от конституцията”, написа Макрон в съобщение, публикувано в социалната мрежа “Екс”.

Правото на аборт е много по-добре защитено във Франция, отколкото в САЩ и много други държави, а социологическите проучвания сочат, че 80 процента от французите го подкрепят.

“Франция е в челото” каза председателката на долната Камара на парламента – Националното събрание, Яел Брон-Пиве при откриването на съвместното заседание на двете камари под позлатения таван на двореца “Версай”.

“Горда съм с това събрание, което ще се произнесе правото на аборт сега да залегне в основния закон”, добави тя.

Демонстрация в подкрепа на промяната в конституцията

Демонстрация в подкрепа на промяната в конституцията

Снимка: AP/Michel Euler/БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар