Франция спира заплатите на медиците без ваксина

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Все повече държави обмислят задължителна ваксинация. Според данните на СЗО Делта вариантът на коронавируса вече е доминиращ в по-голямата част от света и смъртните случаи отново се увеличават.

От септември ваксините стават задължителни за здравните работници във Франция.

“Франция няма да позволи на здравните работници да ходят на работа и ще спре заплатите им, ако те не се ваксинират до 15 септември”, заяви френският здравен министър Оливие Веран.

Веран каза, че е жизнено важно в страната да бъдат въведени задължителни мерки, предвид заразността на новия Делта вариант на коронавируса.

По-рано президентът Еманюел Макрон обяви, че ваксините стават задължителни за служителите в здравеопазването и каза, че властите ще започнат да проверяват персонала на здравните заведения и социалните домове през септември. От август пък ще бъде въведена специална система за “Covid-пропуски” за посещение ресторанти, барове, търговски центрове и други обществени места.

“Здравният пропуск ще се прилага в кафенетата, ресторантите, търговските центрове, както и в болниците, старческите домове, медико-социалните заведения, а също в самолетите, влаковете и автобусите на дълги разстояния, като само ваксинираните и хората с отрицателен тест ще могат да получат до достъп до тези места”, заяви Макрон.

Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души и за развлекателните и културните обекти, добави Макрон.

Президентът също така съобщи, че се връща вечерният час на остров Реюнион и Мартиника, които са презоекански френски територии.

Макрон каза още, че в някои ситуации от есента Франция няма да възстановява сумите, похарчени за тестове за коронавируса.

Гърция също вече обяви, че всички здравни работници – и в държавни, и в частни болници трябва да бъдат ваксинирани. В тази група попадат и работещите в домовете за възрастни хора.

А отвъд океана Агенцията по храните и лекарствата на САЩ предупреди за увеличен риск от поява на рядко неврологично заболяване след ваксинация с препарата срещу коронавирус на “Джонсън и Джонсън”.

Въз основата на анализ, извършен от федералната мониторингова система за безопасността на ваксините, aгенцията е идентифицирала 100 вероятни случая на поява на Синдрома на Гилен-Баре при поставени около 12,5 милиона дози.

От тези 100 случая, 95 са тежки и се е наложило ваксиниралите се да бъдат хоспитализирани От Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати съобщават и за един смъртен случай, свързан с ваксината на “Джонсън и Джонсън”.

От СЗО пък предупредиха да не се поръчва трета доза за вече напълно ваксинираните, докато има държави по света, които още не могат да си набавят достатъчно препарати за Covid ваксинация.

Израел обаче вече започна ваксинирането с трета доза на пациенти с отслабена имунна система. Подсилващата имунизация (т.нар. бустер) с препарата на компаниите “Пфайзер” и “Бионтех” е предвидена за всички хора, претърпели трансплантация на сърце, бял или черен дроб, както и за пациенти с ракови заболявания, става ясно от информация на израелското здравно министерство.

И в Израел доминиращ вече е Делта вариантът на коронавируса, който се разпространява въпреки рекордно бързо проведената ваксинационна кампания в страната.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар