Франция с 61 огнища на птичи грип – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Към 1 януари във Франция е имало 61 огнища на заразяване с птичи грип, най-вече в югозападния департамент Ланд, сочат данни на френското земеделско министерство, цитирани от Франс прес, предаде Нова ТВ. Това означава, че само за няколко дни броят се е увеличил с 40.

В прессъобщение ведомството уточнява, че 48 от 61 потвърдени огнища се намират в Ланд, където традиционно се произвежда “фоа гра” – специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица. При предишния доклад от 29 декември се съобщаваше за 21 огнища в цяла Франция.

Министерството подчертава, че периметърът около потвърдените огнища, в който местните власти могат да наредят превантивно избиване, току-що е разширен съгласно заповед, публикувана в Държавния вестник.

Превантивното клане на здрави животни е заклеймено от земеделските синдикати, според които то е “колкото санитарно неефективно, толкова и морално неприемливо”.

Болестта се разпространява бързо в Европа и кара птицевъдната индустрия да бъде нащрек, след като предишни огнища доведоха до избиване на десетки милиони птици.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар