Френска медия за Бойко Борисов: Това е идиот, който звъни посред нощ

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интервютата на българския премиер Бойко Борисов, известен с това, че не си държи езика зад зъбите, често развеселяват интернет потребителите в България. Последното, публикувано в началото на годината, не е изключение, разказва френският седмичник “Курие ентернасионал”, който публикува извадки от чужди издания, в материал със заглавие “Бойко Борисов, този идиот, който ти се обажда посред нощ”. В статията медията публикува избрани цитати от последното интервю на българския министър-председател за в. “Труд”.

За геополитиката

“Курие ентернасионал” припомня, че покрай изострянето на отношенията между Русия и Турция след свалянето на бойния самолет Су-24 до турската граница, България се е оказала в деликатна ситуация чия страна да избере. На първо място – заради турското малцинство в страната, от друга гледна точка– заради симпатиите към Русия заради комунистическото минало и заради ролята й в Освобождението.

“Българският премиер обяснява, че националните интереси са на първо място”, пише изданието. Според Бойко Борисов България е демонстрирала, че е “лоялен член на евроатлантическите организации и че за разлика от други източноевропейски страни, българите не хранят неприязън към Русия, но все пак днес младите хора летят до САЩ и Европа, а не до Москва”.

За големите европейски лидери

Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън… за Борисов всички те са “колеги”, продължава “Курие ентернасионал”. Българският министър-председател обяснява, че има привилерировани отношения с канцлера Меркел. “Преди или сред заседанията на Европейския съвет, винаги се срещаме на четири очи поне за 30 минути, за да направим равносметка. Не всички се ползват с такава привилегия”.

В интервюто за “Труд” Борисов говори и за “приятеля си Дейвид” – британският премиер, който наскоро беше в България, разказва френското издание. Визитата на Камерън даде възможност на българския министър-председател да поиграе голямата игра: прегръдки на летището, съвместни пресконференции, вечеря в традиционен ресторант с нестинарски танци и най-вече – посещение на границата с Турция, за да се покаже как България чинно изпълнява задълженията си да пази европейските граници, цитира Борисов “Курие ентернасионал”.

“Станахме в 4 сутринта, качихме се на правителствения самолет, а после и на военни хеликоптери. После аз лично карах джипа към планината, а Дейвид беше на седалката до мен – за ужас на охраната”.

Резултатът: Дейвид Камерън си тръгнал убеден в добросъвестността на България, смята Борисов. “Той дори направи клипове с телефона си, които после показа на колегите в Брюксел. Чудесна реклама за България”.

За това колко е самотно в политиката

Според Борисов въпреки че оглавява правителство, подкрепяно от коалиция, която понякога е нестабилна в парламента, неговата партия – ГЕРБ – е полюс на стабилността. Това не му пречи да взима важни решения сам, често късно през нощта, докато гледа “с часове към тавана”.

Борисов разказва и че има навика да звъни късно през нощта на своите министри или директори на държавни агенции, а когато не му отговорят, им изпраща полиция, за да ги събуди. “Питам ги: “Спиш ли”, а те ми казват: “Не, разбира се, че не”, шегува се той, макар че признава, че често чува съпрузите/съпругите на министрите да питат: “Кой е този идиот, който ти звъни посред нощ”.

И за футбола

Борисов разказва, че е изцяло отдаден на своята мисия и нищо не може да го отклони. “Дори футбола?”, пита интервюиращият, обръщайки разговора към “малкия грях” на премиера, както го определя “Курие ентернасионал”. Изданието припомня, че Борисов, играе в аматьорския тим на “Бистришките тигри” и често е сниман в спортен екип по терените на страната. Премиерът прави уговорката, че играе футбол само по два часа следобед.

“В обедната почивка за час и половина, след като поиграеш и си вземеш душ, все едно е започнал нов ден”.

Българският премиер смята, че това е “единственият му недостатък”, завършва “Курие ентернасионал”.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2 comments

Вашият коментар