Фронтекс е заподозряна в незаконно изтласкване на мигранти, има и българска връзка

Фронтекс е заподозряна в незаконно изтласкване на мигранти, има и българска връзка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че проверява твърдения за незаконно изтласкване на мигранти във водите на Егейско море между Турция и Гърция, като в един от случаите сe предполага, че е замесен и български кораб от състава на силите ѝ, предаде ДПА.

Фронтекс, чието седалище е във Варшава, заяви, че приема изключително сериозно подобни обвинения и че е започнала две отделни разследвания по случаите, за които се отнасят твърденията. Информацията за тях публикуваха двете германските обществени радиа Ен Де Ер и Ве Де Ер. Агенцията отказа да предостави повече подробности, докато не приключи проверката.

Според германските медии в единия от случаите съществува видеоклип, на кадрите от който се виждат маскирани мъже на борда на кораб, който изглежда принадлежи на гръцката брегова охрана и през януари тази година се приближава към надуваема лодка, в която има 30 души. Мъжете заплашват пътниците в лодката с пръти. На заден план се вижда и кораб на литовската брегова охрана, който е бил разположен в Егейско море от Фронтекс.

Съобщава се, че лодката по-късно била задържана в турски териториални води от турската брегова охрана.

Според медиите вторият случай е от февруари. Съобщава се, че 30 души на борда на надуваема лодка в Егейско море подали сигнал за помощ, докато в района се намирали други кораби.

Сред тях имало и плавателен съд на българската брегова охрана, който бил част от състава на мисията на Фронтекс. По думите на очевидци гръцки служители принудили лодката да се върне в турски води.

Неправителствени организации многократно са обвинявали Фронтекс, че не спазва правата на мигрантите, отбелязва ДПА.

Бившият ръководител на агенцията, французинът Фабрис Леджери подаде оставка миналата година, след като срещу него бяха отправени сериозни критики. Наследникът му Ханс Лейтенс от Нидерландия обеща да разследва всички обвинения, отправени срещу служители на Фронтекс, и да накаже виновните.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар