Фуражна добавка намалява метановите емисии от кравите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дания се съгласи да подпомогне фермерите с финансирането на разходите за фуражна добавка, която се очаква да намали емисиите на метан от едрия рогат добитък с до 30 процента, като част от усилията за постигане на амбициозни климатични цели. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на датските власти.

Дания, основен износител на млечни продукти, може да стане първата държава в света, която ще определи цената на селскостопанските емисии, включително емисиите на метан от оригващи се крави – решение, което има широка политическа подкрепа, предава БТА.

Метанът, по-мощен парников газ от въглеродния диоксид, е естествен страничен продукт от храносмилането при крави и други преживни животни, който се отделя в атмосферата.

Скандинавската страна се ангажира да намали емисиите си със 70 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Повече от половината земя в Дания е обработваема, като около една трета от въглеродните емисии в страната са резултат от селското стопанство, според датския мозъчен тръст за климата “Консито” (Concito).

Селското стопанство все още не е обхванато от никакви климатични разпоредби, но секторът изрази опасения, че евентуален въглероден данък ще принуди фермерите да намалят производството си и да затворят стопанства.

Вместо това, фермерите и млечната промишленост се застъпват за използването на добавки, които спират процеса на ферментация в стомаха на кравите, предотвратявайки производството на метан.

Правителството задели 518 милиона датски крони (74 милиона долара) за финансиране на фуражната добавка, която се очаква да намали емисиите на метан от приблизително 550 000 млечни крави в страната с 30 процента към 2030 година.

Такива добавки бяха посрещнати със скептицизъм от датски политици и групи за хуманно отношение към животните, тъй като все още не е ясно дали те отговарят на стандартите за хуманно отношение към животните, действащи в страната.

Базираната в Нидерландия компания за хранене “Роял Ди Ес Ем” (Royal DSM) имаше фуражна добавка, одобрена от ЕС през 2022 г.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар