Хавлията – враг №1 на българската дюна!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Че с министър като Николина Ангелкова ураган и цунами по черноморското крайбрежие не ти трябва, е ясно.

Но пък докато я ползва по предназначение, кабинетът прави всичко възможно да изглежда, че опазва плажната ивица.

С одобрени от него промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъде забранено разполагането на всякакви плажни принадлежности върху дюните.

Целта е да бъдат опазени природните образувания, съобщи гръмотевично правителствената информационна служба.
Хвала! Откога чакахме такива крути мерки в защита на пясъчната идилия. Как не се бяха сетили по тоталитарно време, когато още имаше дюни, да наложат такава забрана?!
Сигурно, защото за народа тогава се говореше, че е прост, а държавата – слаба.
Сега времената са други и всичко е наопаки. Народът нахитря, а държавата брани на хартия това, което го няма.
Е, социалните мрежи са  постоянно “взривени” по темета, но когато всичко е по закон, както твърди съдът, мърдане в правовата държава няма. Първо, дюните с плажа незнайно как  са станали частни в разрез с конституцията и разминавания в кадастъра.

После някой се е “досетил”, че те всъщност са държавни, но пък нямало откъде да извадят милиарди, за да ги откупят от частниците. Ами какво по-смислено да направи властта от това да подгони диво и не чак толкова диво къмпингуващите…

Публикуваният за обществено обсъждане проект (що ли се хабят?!) предвижда забрана за поставянето на плажни принадлежности върху дюните, както и преминаване или спиране върху тях на всякакъв род превозни средства, ремаркета и полуремаркета и поставянето на преместваеми обекти на неохраняемите плажове. Глобите са солени – от 1000 до 5000 лв., а при всяко следващо нарушаване – до 25 000 лева. Като добавим и лансираното след последните скандални строежи непостижимо задължение унищожените дюни да бъдат възстановявани – проблемът, изглежда,  решен.
Междувременно Ангелкова обяви отлив между 30 и 40% на ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години. Не-е-е, не брани интереса на мутрите в Сланчака, чиито дискотеки за оливане с алкохол и дрога са също законно на плажа, а най  мисли за развитието на бранша. Отсега да си знае Валери Симеонов, че номерата му от миналата година няма да минат, ако смята да остава в редиците на управляващите.  Ангелкова му натри носа с просветлението: “Всеки един скандал оказва влияние.” Колкото до незаконното строителство, то нямало как да бъде спряно, когато законът е спазен.
Въобще крайно време е туристите по българското Черноморие да се цивилизоват, като ползват хотелите с чадърите и шезлонгите. Варвари с хавлии и джапанки на плажа не се вписват в концепцията и визията за бъдещия национален туристически продукт. Но пък впиянчените и нашмъркани дивашки орди “на възраст до 25 години” са добре дошли като част от профилирането на сектора и страната в атрактивна за беснеене дестинация. На който не му изнася, да си почива на село, където шумът, бетонът и хората са на изчезване.
Източник: Банкеръ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар