Хадженов наглее: Ще преговаряме и с ДПС за съставяне на правителство

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полярни мнения се сблъскаха днес в студиото на БНР по повод на шансовете третият опит да роди редовно правителство.

“Шансовете за правителство с третия мандат са добри и нашата идея е да покажем как трябва да се направи това – максимално публично и ясно”, заяви пред БНР Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Тъкмо обратното смята Александър  Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента Румен Радев. Според него възможностите този парламент да излъчи кабинет са само теоретични.

Адв. Хаджигенов обясни, за да има правителство на малцинството, то трябва да се състави от партиите на промяната плюс най-добрата част от служебното правителство. Но призна, че слага всички без ГЕРБ в сметките за подкрепа на такъв кабинет, дори и ДПС.

“Ще водим политически разговори как да се направи, какво да се направи. Срок – минимален, минимални неща, които трябва да се направят от правителството и от парламента, защото ние сме в много сериозна криза, трябва да дадем възможност на хората да дишат и живеят спокойно и едновременно да започнем да оправяме бардаците, които сътвориха Борисов и компания”, каза Хаджигенов.

Той поясни какво трябва да се направи в най-близкото бъдеще:

“Явно с “Има такъв народ” тепърва ще трябва да говорим още много. С експертите им нямаме проблем, на експертно ниво ние искаме едно и също. Но политически трябва да водим разговори на високо ниво. “След като президентът връчи третия мандат обаче – на секундата. … И с ДПС трябва да се говори – независимо дали ни харесва, както и с БСП, но не е така с ГЕРБ. С партията на диктатора не правим нищо, освен да ги ликвидираме лека-полека”.

“Ако цената да махнем Иван Гешев е да говорим с ДПС, ще говорим с тях. Това няма да са преговори, а разговори, и то прозрачни – пред медиите”, каза зам.-шефът на “Изправи се, БГ! Ние идваме”

——-

Времето изтича! Мога да изчакам до петък преди да връча третия проучвателен мандат, заяви президентът Румен Радев днес. Призовавам партиите за компромис, без компромис няма да се получи, заяви Радев. „Всички опции са възможни“, заяви Радев на въпрос на коя партия е възможно да даде третия мандат.

“Очаквам централната избирателна комисия да даде своето експертно мнение дали са възможни избори 2 в 1. Досега никога не сме имали смесване на парламентарни и президентски избори. Парламентът да каже – дали да спазваме духа на конституцията /и да гласуваме по различно време за президент или парламент/ или да спестим поне 50-60 млн. лв. /като направим изборите заедно/”, зави още Румен Радев. 

——-

Но според Александър Маринов шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат  вече са по-скоро теоретични. Според него има два хипотетични варианта. Първият е  “Има такъв народ” да преразгледа позицията си, за което няма симптоми. Втората възможност, отново свързана с повече диалогичност от страна на ИТН е да има правителство “чрез въздействие  върху кворума”, но според Маринов, това е слаб вариант, защото стои въпросът как ще работи такова правителство.

Има три варианта за връчване на мандата, но важният въпрос е не толкова на коя формация ще бъде връчен, а дали партиитеще успеят да постигнат някакво споразумение.

Междувременно стана ясно, че “Има такъв народ” няма намерение дори да опита да разговаря с останалите партии.  Ние сме в опозиция, заяви председателят на правната комисия в парламента и депутат от ИТН Андрей Михайлов също пред БНР.

 

Казусът “Два паспорта”

Според проф. Александър Маринов нормата за българското гражданство на министри и депутати е била създадена в други времена, с други политически цени и днес изглежда архаична. Но произнасянето по нея е на Конституционния съд, отбеляза той. .

“Подобен на казуса с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков имаше с финансовия министър в първото правителство на Борисов Симеон Дянков”, заяви Маринов. Според него, тогава Дянков сам обявил, че има американско гражданство. Отговор от САЩ дошъл след една година и той гласял, че към момента няма данни той да е  американски гражданин, а не към момента на поемане на поста.

Симеон Дянков отрече и пред “Сега”, че имал американско гражданство. “Аз никога не съм имал друго гражданство освен българско”, заяви Дянков. Пред столичен вестник той заяви, че 2-3 седмици след атаката през 2009 г., че има американско гражданство, посолството на САЩ потвърдило, че никога не е бил американски гражданин. Всъщност, той получи писмо от посолството на САЩ чак през пролетта на 2010 г. и съдържанието му бе такова, каквото твърди Ал. Маринов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар