Хампарцумян: Банките ще бягат като дявол от тамян от санкционираните по Магнитски

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Банките ще бягат като дявол от тамян от санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” лица. Ще прекратят отношенията си с тях. 

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян по Нова тв. Санкциите за тези, които нарушават списъка от САЩ, са автоматични. Банка, която продължава да оперира в долари със санкциониран, може да получи глоби и санкции, на база това, че нарушава предишната санкция, обясни той.

„Влиянието на тези пари в икономиката, в политиката и всичко друго всъщност доста рязко се пресича. Това е и целта на санкциите, наложени от САЩ”, добави още Хампарцумян. По думите му ефектът върху бг икономиката ще е положителен, защото санкционираните фирми ползват публичен ресурс. Обикновено олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката, които намаляват генерирането на ново богатство, уточни банкерът.

Хампарцумян обясни, че санкциите са направени така, че да затруднят компаниите до максимална степен и да ги извадят от бизнеса в развития свят.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че според него ще има репутационен риск за работещите с фирмите, които попадат в списъка.

Много интересен казус е сега Дубай ще върне ли Васил Божков у нас, ще повлияят ли американските санкции на това, коментира Безлов. Трудно е да се прецени какво точно ще се направи в България, това, което правителството се опитва да свърши, е да предпази собствените си фирми, обясни той.

Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази дружествата си, а и да даде сигнал на всички останали да внимават”, смята Хампарцумян.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар