Хаос цари в Еквадор. Армия и полиция стреля по улиците. ВИДЕО

Хаос цари в Еквадор. Армия и полиция стреля по улиците. ВИДЕО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа въвежда режим на вътрешен въоръжен конфликт на фона на нападенията и размириците в страната, предава Анадолската информационна агенция.

„Подписах указ, обявяващ вътрешен въоръжен конфликт, и определих следните транснационални организирани престъпни групировки като терористични организации и воюващи недържавни субекти“,  написа Нобоа в социалната мрежа Х.

От видеокадри става ясно, че армията и полицията е по улиците. В интернет изтекоха кадри на ранени хора.

/продължава след видеото/


По думите на президента властите на Еквадор няма да позволят на терористичните организации да нарушават мира в страната. „Наредих  на въоръжените сили да проведат военни операции за неутрализиране на тези групировки“,  заяви още той. Нобоа представи и списък на организираните престъпни групировки.

Президентът на Еквадор проведе среща по въпросите на сигурността, след като въоръжена група нахлу в студиото на TC Televisión в град Гуаякил по време на живо предаване.

Въоръжени превзеха обществената ТВ в Еквадор по време на ефир. Водещите – заложници. СНИМКА

Хайме Вела Ерасо, ръководител на съвместното командване на въоръжените сили на републиката, заяви, че всяка терористична групировка (от списъка на президента Даниел Нобоа) оттук нататък е легитимна цел и с нея „няма да се преговаря“. „Те извършиха кървави и безпрецедентни нападения в историята на страната. Тяхното жестоко зло няма да остане ненаказано и всички техни опити ще бъдат спрени“, каза той.

/продължава след видеото/

По-рано еквадорските власти обявиха 60-дневно извънредно положение и наложиха полицейски час, след като лидерът на най-голямата еквадорска банда“ Los Choneros“ Хосе Адолфо Масиас Виламар избяга от затвора, припомняАнадолската информационна агенция.

Генерален секретар по комуникациите на президента на Еквадор Роберто Изуриете отбеляза, че президентът Нобоа е подписал указ за обявяване на извънредно положение във връзка с този инцидент. Ще бъде въведен вечерен час между 23:00 и 05:00 часа през нощта, отбеляза още той.

/Продължава след видеото/

Според местните медии след въвеждането на 60-дневното извънредно положение престъпни организации са отвлекли голям брой полицаи и са изгорили превозните им средства. 

„Със залавянето на престъпниците са се заели специалните части. Нито един от тези инциденти няма да остане безнаказан“, се казва в изявление на полицейското управление на Еквадор, публикувано в социалната мрежа X.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: informiran.net и се абонирайте за нас в Facebook: . .


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар