Хванатите 1,6 млн. евро на Капитан Андреево са рекордна сума за последните 10 г. (видео)

Хванатите 1,6 млн. евро на Капитан Андреево са рекордна сума за последните 10 г. (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За два дни на Митнически пункт Капитан Андреево са установени три случая на недекларирана валута в автобуси, като само при един от тях митническите служители са установили над 1,6 млн. евро. Това разказаха пред журналисти на съвместен брифинг Стефан Марашев – зам.-директор на ТД Митница Бургас и Мария Кирилова- зам.- районен прокурор на Районна прокуратура Хасково.

Шофьор се опита да премине през

Недекларираните 1,6 млн. евро е най-голямата сума, установявана на българска граница за последните 10 години, посочи Марашев. Сумата е задържана в автобус, който е пътувал от Румъния през България за Турция. Парите са скрити в 40 пакета на различни места в автобуса.Марашев допълни, че от началото на годината е намерена недекларирана валута за 9 млн. лева при 14 случая – предимно евро, долари и британски паунди.


За периода от януари до май има 10 дела за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лева. За сравнение с миналата година за периода е имало две дела за 1 млн. лв., отчете Кирилова и подчерта доброто сътрудничество с Агенция „Митници“.

Стефан Марашев и Мария Кирилова уточниха, че последния месец има повече случаи в автобуси, а преди това характерно е било укриването на валута в товарни автомобили. Двамата предоставиха информация по повод последния голям случай на недекларирана валута.

На 27 май 2022 г., около 23.30 часа, на МП Капитан Андреево пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Пред митническите служители 30-те пътници и шофьорът, турски гражданин, не са декларирали стоки, лични вещи и валутни ценности. За извършване на съвместна проверка на превозното средство е постъпило искане и от служители на ГД „Гранична полиция“. След пролъчване с рентген митническите служители установяват зони с подозрителна плътност. При последвалия физически контрол на четири различни места в автобуса: в едно от стъпалата на вратата, в подлакътник, във въздушната система и бутилка за компресиране на въздух, са открити общо 40 пакета с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 610 870 евро с левова равностойност 3 150 589 лева.

Ден преди това в други два турски автобуса, пътуващи също от Румъния за Турция са открити недекларирани общо 282 700 евро и с левова равностойност 552 912 лева. При извършване на щателни митнически проверки в единия автобус са открити 162 700 евро, укрити в тайник между шофьорската и пасажерската седалки, а в другия – 120 000 евро, укрити във фабрична кухина в тавана.

Така само за два дни през месец май са образувани три бързи производства по описа на ТД Митница Бургас за опит да бъде пренесена през Митнически пункт Капитан Андреево недекларирана валута в общ размер 1 893 570 евро и с левова равностойност 3 703 501 лева. Парите са открити при три митнически проверки на автобуси с турска регистрация, пътуващи от Румъния през България за Турция.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура -Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар