Хеликоптерът „Инджинюъти“ е прелетял почти километър на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Намиращият се на Марс хеликоптер на НАСА „Инджинюъти“ е изминал почти един километър в осемте си полета на Червената планета от 19 април досега, съобщи Теди Цанетос от Лабораторията за реактивно движение на НАСА пред специализираното американско електронно издание „Спейс нюз“.

Осмият полет на хеликоптера е бил на 21 юни. Тогава „Инджинюъти“ е прелетял 160 метра за 77,4 секунди и сега се намира на 133,5 метра от марсохода „Пърсивиърънс“, с който кацна на Червената планета на 18 февруари.

„Надяваме се, че нашият проект ще продължи още няколко месеца и апаратът ще извърши още полети“, каза Цанетос. Той посочи, че сред плановете на екипа на „Инджинюъти“ е да се направи опит за еднократен полет в рамките на един километър и продължителност до три минути. Това ще е пределът на неговите възможности, каза експертът от НАСА.

Опитът с „Инджинюъти“ ще помогне за проектиране и производство на друг марсиански хеликоптер, който ще е с по-голям размер и маса.

НАСА планира да използва „Инджинюъти“, в чиято разработка са вложени 80 млн. долара, за изследване на райони от Марс, до които марсоходът не може да достигне, както и за създаване на триизмерна карта на повърхността на планетата. 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар