Хеликоптерът на НАСА “Инджинюъти” изпрати последното си съобщение

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хеликоптерът на НАСА “Инджинюъти” изпрати последното си съобщение до Земята, съобщи АФП, цитирана от БТА. Отсега нататък апаратът ще служи като фиксирано устройство за съхранение на данни.

Вижте Марс през погледа на малкия хеликоптер >> >> >>

През 2021 г. “Инджинюъти” стана първият моторизиран космически апарат, осъществил полет над друга планета. Той можеше да лети във въздуха на Марс, където плътността на атмосферата се равнява на едва 1 процент от тази на Земата.

Хеликоптерът е с тегло едва 1,8 килограма и прилича повече на голям дрон. “Инджинюъти” е изминал общо около 17 км и се е издигал на височина до 24 м. Общото време на полети се равнява на над 2 часа.

Хеликоптерът пристигна на Марс през февруари 2021 г. заедно с марсохода “Пърсивиърънс”. Задачата на “Инджинюъти” беше да подпомага марсохода в търсенето на евентуални следи от древни микроби.

Екипът на НАСА се сбогува с хеликоптера с публикация в социалната мрежа Екс.

Екипът на “Инджинюъти” получи последното съобщение от хеликоптера, който сега ще служи като банка с данни, съхранявайки информация в помощ на бъдещите изследователи на Червената планета, се казва още в публикацията.

Издръжливостта на апарата се оказа забележителна предвид факта, че той трябваше да издържи ледените марсиански нощи и да разчита на соларните си панели, които се зареждаха през деня. По план “Инджинюъти” трябваше да излети само пет пъти, но заради много доброто му представяне мисията беше удължена до януари 2024 г. Хеликоптерът има общо 72 полета.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар