Хеликоптер се е включил в гасенето на пожарите в Рила, те вече обхващат 500 декара

Хеликоптер се е включил в гасенето на пожарите в Рила, те вече обхващат 500 декара

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хеликоптер се е включил в гасенето на пожарите в Рила, съобщиха от Югозападното държавно предприятие(ЮЗДП). Машината е направила две облитания над горящите терени. Единият пожар е във високата част на планината, в местността Родовица край Илийна река, в пресечена местност. Вторият е високо над Владичина поляна, отново в труднодостъпен район.

40 декара гора е обхваната от пламъци в Рила, 80 пожарникари се борят с огъня

Борбата с огъня в планината продължава трети ден. Пожарите възникнаха в нощта срещу сряда, заради мълния.Над 80 пожарникари, горски работници и служители на Природен парк „Рила“ гасят двата пожара, които са обхванали територия от около 500 декара.


Техника пробива преспите сняг при хижа „Македония“, за да се осигурят допълнителни подходи към пожарите, казаха за БНР от Югозападното държавно предприятие. Пожарите се разрастват – този в местността „Радовица“ е обхванал около 250 дка, а пожарът в местността „Чаушов дол“ – 120 дка, на около 1 800 м надморска височина, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. 

Гаси се само на ръка. Условията в района са изключително тежки, затова не се допуска участието на доброволци. В много участъци има каменисти склонове, има опасност и от падащи дървесни отломки.

През целия днешен ден ще продължат опитите за потушаване на огъня. Ирина Жерева, говорител на Югозападното държавно предприятие, уточни, че пожарите се разрастват, но в посока на незалесени територии. 

Опасност за Рилския манастир няма – пожарите са на доста голямо разстояние от Светата обител.

По-рано днес от МВР съобщиха пред Dir.bg, че единият пожар е потушен, а другият е локализиран.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар