Хелън Кларк: Царица чрез корупция?

Общество, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хелън КларкХелън Кларк е едно от имената, считани за основни претенденти за поста генерален секретар на ООН. Бившият премиер на Нова Зеландия и директор на Програмата за развитие на ООН, обеща да подобри прозрачността и да използва лидерския си опит, ако бъде избрана. Работата й в ПРООН обаче бе белязана със скандали и съмнения за корупция, които през 2011 г. разкри и публикува UNDP Watch под заглавие „Хелън Кларк: Царицата на корупцията?“.

Хелън Кларк бе уличена от UNDP Watch, че е получавала подаръци по време на нейните пътувания в чужбина, които не е декларирала, съгласно моралните норми. Според UNDP Watch, подаръците са на стойност няколко стотин долара и вероятно надхвърлят 1000.

Интересно е, че както от самия блог обясняват, служителите на ООН не са задължени да декларират подобни подаръци. Но освен тях, Хелън Кларк е използвала самолетни билети първа класа и е получавала заплата, по-висока от тази на Хилъри Клинтън. Т.е. г-жа Кларк си докарва едни доста добри доходи.

Но ако наистина тя не трябва да декларира подобни подаръци, какво би я спряло да бъде подкупена, чрез тях. Какви са мерките за противодействие на това? Можем ли да разчитаме само на “морала” на г-жа Кларк?

Тази скандална информация идва като допълнение на разкритията за корупция чрез благотворителните фондове на Програмата за развитие на ООН, които бяха публикувани от Associated Press (AP).

Разследване на AP от последната година разкри, че ООН е намалило значително средствата за проверка на сигнали за корупция и измами, потулвайки случаи, при които е възможно да са били откраднати милиони долари. Това се е случило, след като ООН разформирова Комисията за антикорупция в края на 2008 г.

Хелън Кларк от своя страна получава поста си в ПРООН през март 2009.

Освен измамите, има и много прикрити действия.

Източници от ООН споделиха, че около една пета от портфолиото на фонда не може да бъде разследвано и проверявано, защото ПРООН не прави публични одитните си доклади. Като резултат на това, разследващите органи на фонда не могат да проверят данни за злоупотреби за милиони долари.

Например в Мавритания, където ПРООН управлява огромен бюджет, разследващите казват, че 67% от средствата за противодействие на вируса на СПИН са изчезнали, чрез използването на фалшиви документи, включително и фактури.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар