Хемусгейт: Над 60 милиона от парите за АМ Хемус прехвърлени през кухи фирми и изнесени в чували

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

60 млн. лева от парите за лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой, предаде БНР. Това сочи разследване на ГДБОП по случая.

Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, обясни директорът на службата гл. комисар Калин Стоянов.

Общо за изграждането на лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв. като до момента реално строителни дейности там няма.

При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления. В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София и други градове.

Общо до момента са претърсени 17 адреса, разпитани са 20 души, задържани са 14.

На свой ред главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обясни, че 60 млн. лева от парите, които трябвало да бъдат използвани за строителството на лот 5 са прекарани през няколко кръга от кухи фирми и в крайна сметка са били изтеглени на големи суми от около милион и сложени в чували.

В рамките на разследването продължава да се установява какъв е смисълът на тази схема. Повечето от тези кухи и на практика фиктивни фирми са били регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени.

Разследването продължава.

БНР

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар