Хидроинженер: София минава на воден режим, ако Перник черпи вода от „Бели Искър“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много е вероятно южните квартали на София да преминат на воден режим, ако влезе в сила черпенето на вода от яз.“Бели искър“ за нуждите на Перник, понеже не се използва пълният обем вода. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV хидроинженерът и общински съветник от „Демократична България“ Грети Стефанова.

Водата, която трябва да стигне до чешмите на перничани, трябва да дойде от Рила чрез така наречените събирателни деривации „Грънчар“ и „Манастирски“. Тези водосборища могат да бъдат включени както към язовир „Белмекен“, така и към язовир „Бели Искър“.

Стефанова добави, че е важно да се помогне на перничани, но, по думите ѝ, четирите язовира, които са включени в решението за преодоляване на водната криза в миньорския град, не са в добро състояние. Тя даде пример с яз. „Бели Искър“, чиято стена има нужда от ремонт от повече от 10 години.

Арх. Борислав Игнатов, който е и зам.-председател в Общинския съвет на София от ДБ, заяви пък, че Рилският водопровод е в окаяно състояние и той сам е направил разследване по сигнали на граждани. Той показа снимки от мястото и поясни, че на тях се вижда, че шахтите не са заключени, както и че цялото трасе на водопровода е оголено и ръждясва. Освен това, по думите му, се краде вода от него, а обезвъздушителят е повреден.

И двамата поискаха да се депозират оставките на министъра на икономиката, регионалното развитие, тази на екоминистъра и дори на кмета на София, като гаранция, че ако нещо се случи и Перник, и съответно София останат без вода заради решението, оставките ще влязат в сила.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар