Протест

Хиляди в София и цялата страна на поход за мир срещу правителството – протестират срещу изпращането на оръжие за Украйна и смяната на националния ни празник

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В София и други градове у нас, както и в чужбина, където има български общности, тази вечер се проведе поредното – девето, издание на инициативата “Поход за мир”.

Събитието се подкрепя от 32 града на България, а неговата цел е страната ни да се защити от война, да не се изпраща оръжие за нито една от двете страни, участващи във военния конфликт в Украйна.

Участниците в “Похода за мир” днес поднесоха съболезнования за трагедията и жертвите от наводненията в община Царево.

Под наслов “България за мир и неутралитет” участниците в демонстрацията в София издигнаха глас срещу изпращането на оръжие за Украйна и настояха за незабавно разпускане на Народното събрание, както и за защита на българския лев и провеждане на национален референдум за това.

Както и за провеждането на допитване за това дали и трябва ли да се променя датата на националния празник. Обявяват се и против демонтирането на Паметника на Съветската армия в София.

В деня на Съединението провеждането на “Поход за мир” носи идея всички българи да се обединят, отбелязаха протестиращите. Мирът е национална кауза, заявиха още участниците в демонстрацията:

“Има хора, убедени в това, че ние трябва да запазим мирна позиция, защото ние сме братя и с украинците, и с руснаците”;

“Нека да се изплаща, да се помага, но да се помага с мирни средства, с медикаменти, не трябва да се праща оръжие, да се разпалва конфликтът. Напротив –  трябва да търсим примирие, да се търси диалог”;

“Защо не пазим неутралитет, ами се завираме при тези, дето се бият, а ние сме тук на първа линия. Изобщо какво правим с Черно море, ние ще си съсипем държавата”, казаха протестиращи.

И великотърновци се включиха тази вечер край паметника “Майка България” в инициативата “Поход за мир”, за да поискат незабавното разпускане на парламента и се обявиха срещу военна помощ от България за Украйна.

Сегашният парламент е неработещ, решенията му не са в полза на избирателите и трябва да бъде разпуснат, заявиха жителите на старата столица, които се включиха в инициативата “Поход за мир”:

“Изхвърляне на политическата класа от парламента и нови представители”;

“Този парламент е толкова прогнил, толкова неадекватен, толкова зловещ, бих казал. Той не служи на българския народ”;

“Ако има как, в минус една минута да бъде прекратено действието на този парламент. Във всеки театър заплатите са ниски, защо в този “театър” са толкова високи?”

Събралите се около паметника “Майка България” поискаха референдуми и категорично се обявиха против войната в Украйна и българската подкрепа за нея:

 

 

“Трябва да се пита народът дали да се приема еврото, дали да бъдем независими”;

“Искаме да спре вече тази война и смятаме, че не се прави всичко възможно”;

“Трябва да се чуе гласът на народа, на гражданството, да има наистина гражданско общество, а то без достъп до информация не може да съществува”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар