Хиляди деца остават без храна заради принудителна ваканция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лишени от редовно препитание остават учениците, които разчитат на топъл обяд от училищните столове. Защото няма кой да им го даде вкъщи. Децата са в принудителна ваканция още от началото на март, когато бе обявена грипната епидемия, а по-късно тя се сля и с карантината покрай коронавируса.

Просветният министър Красимир Вълчев пък заяви, че „преустановяването на присъствената форма на обучение в училище ще продължи вероятно до 13 април”.

Подобна пауза е напълно осезаема най-вече за многодетните семейства с ниски или никакви доходи. В селските райони мнозина са децата, които разчитат на храната от училищния стол, особено през зимните месеци, когато няма земеделска работа и родителите им нямат пари.

Вече се появи информация за дете от с. Красен, община Генерал Тошево (Добрич), което припаднало от глад, тъй като за последно получило топъл обяд в училище преди излизането в принудителната ваканция. В тази връзка КРИБ-Добрич откри дарителска кампания за деца, които няма с какво да се препитават, докато не посещават училище. “Това ясно показва, че кризата с коронавируса има и друг, скрит аспект. Децата не ходят на училище, но освен от учебни занятия част от тях са лишени и от храната, която получават май само там”, заяви шефът на организацията Галина Митева.

Според  УНИЦЕФ  40% от децата в България живеят в бедност, докато в Европа те са средно 24%. Само в споменатата община Добричка има 30 семейства с по три до десет деца, които живеят в крайна бедност, а в страната броят им надминава хиляди.  Напомняме, че 1 663 668 души у нас са под прага на бедност, който е 363 лв. на човек от домакинство. Заради кризата, която поражда коронавируса вече са  засегнати още хиляди други семейства.  Дори преди пандемията само 11,7% от населението бяха отчетени с доходи над 805 лв. на месец, показват данните на НСИ, който мери средната заплата като 1349 лв.


Всяко трето дете в България живее в риск от бедност като за последните 10 г. това е устойчива тенденция, сочат данни на НСИ. От института посочват, че бедността е концентрирана сред самотните родители с деца,  домакинствата с три и повече деца, както и възрастните хора, които живеят сами.
При семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност, което е малко по-ниско от средното за страната. Но при фамилиите с 3 и повече деца този дял вече е цели  70,5%. Бедността при самотните родители с деца достига 47,4%. Самотни майки с деца у нас са около 250 хиляди, а още над 60 хиляди са домакинствата със самотен баща и деца.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар