Бойко Атанасов

Хиляди подписаха петиция за номиниране на Бойко Атанасов за главен прокурор (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 5550 души вече са подписали онлайн подписката за номиниране на следовател Бойко Атанасов за граждански кандидат за главен прокурор на Република България.

Инициативата за издигането му е на ГД „БОЕЦ” и е подкрепена от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”, Гражданско сдружение „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ” и Движение „ЗЕЛЕН МЛАДОСТ”, както и от други организации и граждани.

Кампанията в подкрепа на Атанасов стартира след като се разбра, че прокурорската колегия издигна кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за поста. Още с първото си интервю той успя да консолидира огромно обществено недоволство, а днес се пред Висшия съдебен съвет стотици хора излязоха на протеста “Да спрем Гешев – новата бухалка”, организиран от “Демократична България”.

Редица обществени активисти вече определиха номинацията на Гешев за главен прокурор като скандалка.

Единствената възможност да има алтернативна кандидатура за главен прокурор е тя да бъде внесена от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Ето какво пише в петицията за издигане на следовател Бойко Атанасов за обвинител №1:

Предстои избор на Главен прокурор и ние, организациите застанали зад тази кандидатура, в качеството ни на представители на гражданското общество считаме, че не можем да останем изолирани от този процес и нашият глас трябва да бъде чут.

В началото на 2019 г. обявихме старт на инициатива за номинации и избор на обща гражданска кандидатура за Главен прокурор на Република България.

Проведохме десетки срещи и разговори с колеги от неправителствения сектор, с активни граждани и неформални граждански организации. Освен предвидените в Закона за съдебната власт, ние поставихме още три условия:

– кандидат, зад който ще застанем, не трябва да е заемал длъжности, на които да е бил назначен или излъчен от политически партии;

– не трябва да е бил член на БКП или по какъвто и да е начин свързан с ДС;

– да има доверието на гражданското общество, като чрез действията си и професионалната си работа да е доказал, че е независим и се води в своята работа само и единствено от Закона.

Вярваме, че в България има честни магистрати, както в съда, така и в прокуратурата и следствието. Те водят своята битка срещу мафията и корупцията и в защита независимостта на съдебната власт, вътре в самата система.

Репресиите спрямо тях са най-верният лакмус за техните качества и непримиримост.

Следовател Бойко Атанасов, съдиите Лозан Панов, Методи Лалов, Калин Калпакчиев са само част от достойните и заслужили доверието на обществото магистрати.

През последните десетилетия прокуратурата се превърна в основен стожер на властта на мафията, като изборът на неин ръководител беше инструмента на политическата мафия за контрол над тази институция, изградена по сталински модел. От защитник на обществения интерес, прокуратурата се изроди в бухалка на мафията срещу неудобните и инструмент за оневиняване на властимащите и прикриване на техните престъпления. Последният мандат на Сотир Цацаров начело на прокуратурата, е най-силното доказателство че докато политическата мафия си избира главен прокурор, всеки опит за борба с корупцията, за справедливост, или съдебни реформи, е обречен. България е на първо място по корупция в Европа, на последно място по доходи и свобода на словото. Затова ние, гражданите, трябва да разчупим това зловредно статукво и да издигнем един честен и независим главен прокурор извън властта на мафията, за да върнем доверието на гражданите в институциите и съдебната власт. Липсата на справедливост и ширещата се корупция са най-тежките проблеми на българското общество, нерешени от десетилетия. Политическото статукво чрез своите наместници в съдебната система и в частност чрез избор на главен прокурор доказа, че е неспособно и не желае да се справи с тези проблеми. Затова предлагаме алтернатива – гражданска кандидатура, издигната публично и прозрачно с ясни аргументи и мотиви!

След проведените разговори и номинации – БОЕЦ, Асоциация на свободното слово „Анна Политковскя”, Гражданско сдружение „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ” и Движение „ЗЕЛЕН МЛАДОСТ”, обявяваме номинацията на следовател

БОЙКО АТАНАСОВ ЗА ГРАЖДАНСКИ КАНДИДАТ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Бойко Атанасов е роден в град Кюстендил, където завършва средното си образование. Дипломира се по специалност “Право” към ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград. Женен е, има две дъщери. От 1997 г. работи в следствието – първоначално като помощник-следовател, а от 2002 г. заема позицията на следовател.

Явявал се е на конкурси за административен ръководител на Софийска градска прокуратура от 2011 година до 2016 година. На конкурсите е представял своите концепции за развитието на разследването в прокуратурата и следствения апарат, с оглед спазване на закона и осъществяването на надзор на законността на прокурора и на присъщите му законови функции. Ясно е фромулирал проблемите касаещи дейността на прокуратурата, както и решенията на тези проблеми, включително конкретни предложения за реформи и законодателни промени. В началото на 2019 г. Атанасов се яви и на конкурс за български европрокурор, като разобличи и показа, че и този избор е манипулиран и предрешен. Уведомен е през месец май 2016 г., че спрямо него са използвани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС), и води дело в Софийски градски съд за това безобразие.

Няколко негови изказавания:

„Обществото трябва да знае как работи държавното обвинение и кога то сключва сделка с престъпниците и кога то не поддържа обвинения, защото са договорени с пазарлък. Когато има оферта за споразумение, доказателствата никого не го интересуват. Може да има купища доказателства, но те не се внасят в съда с обвинителен акт, защото се прави споразумение… Главната цел е да се изчистват делата, които са свързани с корумпирани политици и с организираната престъпност. Трябва да се заличат следите на олигарсите как са натрупали милионите си, а и такива, които са натрупали милиарди. В момента, в който някой се опита да промени нещо, ако не може да бъде купен, веднага му се образуват дела с цел да бъде подслушван, шантажиран, затрупват го с дела, изфабрикуват се доказателства, правят се планове за шантаж с участието на корумпирани служители от служби, които би трябвало да ни пазят от корупцията. Това е една добре смазана машина – ОКТОПОД!”

„Враговете ми са обикновени страхливци и подлеци, снабдени с власт. Без дадената им власт те се превръщат в едни най-обикновени и жалки бюрократи.”

„Страхът от разкриването на истината за незаконните действия в прокуратурата, е ужасен за тези, които злоупотребяват с властта. Затова истината не трябва да се спестява ако искаме да изградим и имаме правова държава.”

„Имаме крещяща нужда от справедливост. Справедливост, която магистратите дължат по закон, но която обществото не получава от тях.”

Преди две години пред сайта Биволъ, следовател Бойко Атанасов разкри съществуването на „шпицкоманди“ в прокуратурата, занимаващи се с мокри поръчки за прикриване на престъпления и репресии спрямо неудобни за властимащите лица. В поредица свои интервюта той осветли данни за тежки финансови престъпления и сключвани споразумения от прокуратурата с организирани престъпни групи за източване на ДДС в особено големи размери. Следователят визира сума от 4.7 милиарда лева.

На 07.02.2018 г. БОЕЦ внесе сигнал до ДАНС, МВР и НСО, с искане на следовател Бойко Атанасов да бъде осигурена охрана, представяйки нашите опасения, че животът му е поставен в опасност заради неговата дейност в борбата с финансовите престъпления и корупцията, на фона на няколкото показни убийства, извършени в столицата, едно от които на служител на НАП, занимаващ се именно с фиска.

На 13.02.3018 г. БОЕЦ внесе Заявление по ЗДОИ до НАП и МФ, с искане да ни бъде предоставена информация за несъбраното ДДС по влезли в сила ревизионни актове на НАП. В резултат огласихме информацията за над 16 МИЛИАРДА ЛЕВА несъбрано ДДС. БОЕЦ публикувахме и официални документи, от които става ясно, че в същият период прокуратурата е сключила 2135 споразумения с Организирани престъпни групи за източване на ДДС и данъчни измами. Тази информация пряко потвърждава думите на следовател Атанасов, за които той е подложен на преследване, наказания и репресии.

При свое посещение в България през 2016 г. бившата румънска прокурорка, министър и евродепутат, г-жа Моника Маковей заяви: „За реална борба с корупцията не ви е нужно сега да променяте Конституцията, достатъчно е да намерите поне един смел и честен магистрат, който да се изправи срещу мафията и да започне тази битка“

Макар и малцина, в България имаме такива магистрати и следовател Бойко Атанасов е един от тях и заслужава доверието на българското общество.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар