Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите.

148 години след героичната гибел на Христо Ботев във Врачанския балкан, тук сред величествената му природа и стръмните склонове хиляди родолюбци от цялата страна, които потвърждават думите, издълбани на камъка на лобното място на войводата, “Сбъдна се пророчеството твое – жив си ти”.

Официалната програма на всенародното поклонение на Околчица започна с молебен за България, прозвуча Ботевият стих “Елегия”. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния туристически поход “По стъпките на Ботевата чета” от Козлодуй до връх Околчица. В него участваха рекорден брой участници  – 1800 души, сред които над 1400 ученици от цялата страна, предаде БНР.

Кметът на Враца Калин Каменов призова да не забравяме никога Ботевите думи, че големите дела се вършат от малките хора. В словото си заместник председателят на народното събрание Росица Кирова каза, че Ботев е огнената стихия на българския XIX век и Ботев е името на българската свобода и призова да бъдем достойни и “нека да изберем и да бъдем достойни за пътя, който Ботев ни завеща”.

Служебният премиер Димитър Главчев само припомни Ботевия стих “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” и изрази дълбокия си поклон пред делото на всички национални герои и на поета-революционер.

Какво доведе толкова много хора тук във врачанския балкан?

“Почти никой няма да може да го достигне като човек и личност. Ние поставяме себе си на първо място, докато Ботев поставя другите, родината си на първо място. Ако днес бе жив, да се заема с политика, за да оправи нашата държава, имаме огромна нужда в това време”;

“Ботев е едно олицетворение на свободния дух, на борбата на човека за свобода, за добро бъдеще”;

“Той е личност, той е голям само и единствено, защото е преследвал мечтите и целите си”;

С военен ритуал бяха поднесени хиляди венци и цветя на признателност на паметника на Околчица.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар