Война Снайперист

Хиляди украинци отказват да се присъединят към армията

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много украински граждани отказват да участват във войната, въпреки обществения натиск и борбата на властите срещу отклоняващите се от военна служба в условията на силна контраофанзива. Те бягат от страната и плащат хиляди долари подкупи, за да избегнат наборната военна служба.

Иван Ишченко дезертира от армията и бяга от Украйна месец след като доброволно се е включил в борбата срещу нахлуващите руски войски. Той плаща 5000 долара за кола с държавни номера, която да го ескортира до гора на границата с Унгария.

“Мотивацията ми да отида на война се дължеше преди всичко на факта, че съм патриот. Исках да се бия за свободата на Украйна. Но когато видях всичко, което се случваше, сe уплаших. Психологически не можах да издържа”, признава младият мъж пред Евронюз.

 

Бащата на Богдан Мариненко вече се сражава на фронта. Самият той заминава за Полша два дни преди 18-ия си рожден ден Казва, че е избегнал военната повинност, защото е бил единственият издържащ семейството.

Взех решение да замина преди да навърша 18 години, за да ме пуснат през границата. Защото ако нещо се случи с баща ми, аз съм единственият, който може да помага на майка ми и сестрите ми. И финансово, и морално.

Богдан Мариненко, Избягал в Полша, за да избегне военна повинност

Киев твърди, че 6100 души, предимно наборни мъже на възраст между 18 и 60 години, са били заловени при опит да напуснат страната с фалшиви документи, за да избегнат изпращането им на фронта. От началото на войната властите са задържали 13 600 души, които са се опитали да преминат границата нелегално.

trud.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност