Хлебарки-киборги могат да търсят хора под развалини

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инженери от Сингапур, Китай, Германия и Великобритания са измислили как да “научат” хлебарки да търсят хора. За целта специалистите са разработили миниатюрна раница, която се прикрепва към гърба на насекомото и позволява то да бъде контролирано, съобщава arXiv.org.

За експериментите са избрани мадагаскарски хлебарки (Gromphadorhina portentosa). Движенията на насекомите могат да бъдат контролирани чрез електрическа стимулация.

Електродите са били имплантирани в церките – чифтни придатъци към края на коремчето. При стимулиране на лявата страна хлебарката се е обръщала надясно и обратно. Когато са стимулирани и двата органа, насекомото се е придвижвало напред с повишена скорост.

Раницата включва и микроконтролер, антена, батерия и инфрачервена камера. Три инфрачервени маркера помагат да се проследи местоположението на “киборга”.

Специалистите отбелязват, че с помощта на подобни насекоми могат да се търсят хора под развалини. Хлебарките са силно подвижни и са способни да проникват на места, недостъпни за спасителните екипи.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар