Хоата са се заселили в Латинска Америка преди 12 000 години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Челюст на куче, открита преди повече от 30 години, може да е ключово доказателство, че тези животни са обитавали Централна Америка преди 12 000 години. А щом е имало кучета, те са имали и господари, твърдят костарикански и мексикански учени, цитирани от АФП.

Учени: Открихме защо е изчезнала цивилизацията на маите

Доказателства за миграция на хора в Мексико, Чили и Аржентина по това време съществуват, но не и за Централна Америка.

Челюстта е намерена сред други костни останки, по-специално на гигантски кон и на гигантски броненосец, в обект от горния плейстоцен в Накаоме, Коста Рика. Тогава тя е етикетирана като койот и забравена.

Стори ни се много странно да съществува койот през плейстоцена. И когато изследвахме костите, видяхме характеристики, които може да са на куче“ – обясни костариканският учен Гийермо Варгас.

Биологът и зооархеолог Раул Валадес Асуа от Антроположкия институт към Националния автономен институт в Мексико, също твърди, че това може да е „най-добрият приятел на човека“.

Това може да е най-старото куче в Америките“ – ентусиазира се Г. Варгас. Най-древният известен фосил на куче от американския континент е открит в Аляска и е датиран на 10 000 години.

Откриването на куче би било първото доказателство за хора в Коста Рика през един по-древен период и потвърждава теорията за човешки миграции до населяването на континента„, подчертава той.

Според тази теория за заселване на американския континент, хората са мигрирали от Азия през Беринговия пролив между Сибир и Аляска, когато морското ниво е спаднало през последния ледников период.

Челюстта се съхранява в Националния музей на Коста Рика. Получено е предложение от Оксфордския университет за изследване на митохондриалната ДНК и въглеродно датиране.

Захапката на кучето е много показателна за присъствието на хора. Когато то се храни с излишъци от човешка храна, тя се променя, зъбите не са толкова остри, защото не разкъсват кости и месо толкова често. Първите опитомени кучета са пристигнали в Америка преди около 15 000 години и са се движели от север на юг заедно с хората. Биномът куче-човек е неразривен, куче без човек няма, обясни пред АФП Валадес.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар