Хокинг, Зукърбърг и Милнер стартират проект за полет до Алфа Кентавър

Наука, Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стивън ХокингДнес, 12 април в Деня на космонавтиката на съвместна конференция в Ню Йорк Стивън Хокинг и Юри Милнер обявиха началото на проекта Breakthrough Starshot, целта на който ще бъде да се изпрати наноспътник към звездната система Алфа Кентавър.

Марк Зукърбърг също се присъедини към борда на новата инициатива, съобщава Стивън Хокинг на страницата си.

В рамките на следващото поколение, проектът Breakthrough Starshot има за цел да разработи “нано космически кораб” – малка роботизирана космическа сонда, която използва светлинен импулс, който да ускори апарата до 20% от скоростта на светлината. Ако всичко е наред, корабът може да достигне Алфа Кентавър около 20 години след старта и да изпрати обратно снимки на всички планети, открити в системата.

Разстоянието до Алфа Кентавър е 4.37 светлинни години, което е около 40 000 милиарда километра. Най-бързият от съществуващите космически кораби ще пътува до там 30 000 години.

“Днес, ние се ангажираме с този следващ голям скок в космоса”, заяви Хокинг по време на пресконференцията. “Защото ние сме хора и нашата природа е да летим.”

“Земята – е чудесно място, но тя не може да съществува вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие”, – каза Хокинг.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар