Хората започват да се връщат по къщите си в Хитрино

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Постепенно обстановката след трагедията в шуменското село Хитрино започва да се поуспокоява. Все още обаче районът е опасен, защото има вероятност при източването на останалите там цистерни да се получи обгазяване.

Хората от селото обаче ще имат възможност да стигнат до къщите си. Това обаче ще е възможно само за по един член от всяко семейство, който ще бъде придружаван от полиция. Така пострадалите ще могат да си вземат неща от първа необходимост. 

В момента токът в село Хитрино е спрян. Целта е ако има струпване на газ и опасност от искра, да се предотврати пореден взрив. Освен това непрекъснато се замерва замърсяването на въздуха и от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са категорични, че няма опасност засега.

“Измерените стойности показват, че няма обгазяване на село Хитрино. Няма никакви вредни токсични вещества във въздуха. В такива ситуации е добре, че има силен вятър, защото разсейва замърсяванията. Пропилен и пропан-бутан имаше теч. Това са по-тежки газове, които са ниско, на нивото на човешкото вдишване. Затова са опасни. В момента течът е спрян. Опасното вещество има мирис, който в момента не се усеща. В момента няма никаква опасност за населението. Опасност може да се получи при преточването, тогава може да стане обгазяване”, каза Евелина Шишманова, директор на РИОСВ – Шумен пред Нова тв.

Експертите съветват местните хора да използват само бутилирана минерална вода. Предстои да бъдат проверени всички водоизточници в района и едва след това ще се знае дали те са годни за пиене.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар