Хората, които се оплакват от стрес на работното място, са възприемани като по-некомпетентни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оплакването от стреса на работа може и да действа разтоварващо, но често “парадиране със стреса” води до пренебрежение, сочи ново проучване, цитирано от Мейл онлайн и БТА. 

Според експерти от САЩ служителите, които се оплакват, че са много стресирани, се възприемат като по-малко компетентни и са по-малко харесвани на работното място. Парадиращите на тема стрес се опитват да получат съчувствие или уважение за това, че са подложени на голям натиск или имат прекалено много работа – но тази тактика може да се обърне срещу тях.

Въпреки че според изследванията малко стрес може да бъде полезен, високите нива на стрес са свързани с проблеми с психичното здраве, високо кръвно налягане, храносмилателни проблеми и много други.

Новото проучване е проведено от психолози от Бизнес колеж “Тери” към Университета на Джорджия и е публикувано в сп. “Персонел Сайколъджи”.

Това е поведение, което всички сме виждали и за което всички може би сме виновни в някакъв момент, казва научният ръководител професор Джесика Родел и допълва: “Когато се замислих защо хората правят това, допуснах, че може би говорим за стреса си, защото искаме да докажем, че сме добри в професията. Установихме обаче, че това често води до обратен ефект. По този начин хората вредят на себе си, докато се стараят да изглеждат по-добре пред колегите си”.

Професор Родел и колегите ѝ провели своето проучване на два етапа, като започват с първоначално проучване на 360 участници, които сравняват изказвания на въображаем колега, току-що завърнал се от конференция.

В изследването хипотетичният колега, който парадира със стреса си, описва конференцията като: “дойде ми до гуша, и без това бях стресиран до краен предел” и добавя “нямаш представа под какъв стрес съм”.

Участниците оценяват този човек като значително по-малко симпатичен и по-малко компетентен от човек, който говори за това колко страхотна е била конференцията, както и от човек, който е бил стресиран, но не е тръбил наляво-надясно за това.

Участниците също така са заявили, че е по-малко вероятно да помогнат на оплакващ се колега, ако са претоварени в работата.

Във втората част на проучването други 218 участници също оценили парадиращите със стреса в реалния живот като по-малко компетентни и симпатични.

Но експертите установили също, че колегите на оплакващите получават по-високи нива на личен стрес и симптоми на бърнаут. Екипът твърди, че това е така, защото стресът се разпространява като зараза от един човек на друг, когато хората говорят за него.

“Стресът просто се пренася върху колегите на непрестанно оплакващите се. В крайна сметка те започват да се чувстват по-стресирани, което води до по-голямо “прегаряне” или нежелание за работа. Мислете за това като за спираловиден заразен ефект от един човек към следващия”, уточнява проф. Родел.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар