Хората са извършвали ампутации преди 31 000 години

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скелет на 31 000 години на млад мъж с липсваща част от левия му крак, открит в пещера в Индонезия, е най-древното свидетелство за ампутация, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според учените ампутацията била направена, когато човекът бил още дете и той живял години наред с един крак. Праисторическата операция може да е доказателство, че хората са развивали медицина много по-рано, отколкото се смяташе досега, пише в изследването, публикувано в сп. „Нейчър“.Авторите му проучвали пещера на о. Борнео в район на дъждовна гора, известен с находките на най-ранното скално изкуство в света, когато се натъкнали на гроб, каза Тим Малоуни, археолог от университета Грифит в Австралия и ръководител на изследването.


По-голяма част от скелета била непокътната, но му липсвало стъпало и долната част от левия крак, поясни той. След като изследвали останките, учените заключили, че костите на стъпалото не просто липсват от гроба и не са били изгубени случайно, а са били внимателно отстранени.

Върху останалата кост на крака има ясни следи от отрязване и от заздравяване, каза Малоуни. Няма следи от инфекция, която би могла да се очаква, ако кракът на детето бил отхапан от животно като крокодил например. Няма следи и от фрактура, които биха били налични, ако кракът бил счупен при инцидент.

Според учените човекът е живял между шест и девет години, след като е загубил крайника си и вероятно е починал млад по неизвестни причини, смятат учените.

Находката показва, че праисторическите хора са имали достатъчни медицински познания, за да извършат операция без фатална кръвозагуба или инфекция, заключават авторите на изследването. Те не могат да кажат с какъв инструмент е извършена ампутацията и как е предотвратена инфекция, но допускат, че е използван остър каменен инструмент и посочват, че богатата растителност в региона има и медицинско приложение.

Освен това общността се е грижила за детето години след ампутацията, тъй като оцеляването на такъв терен на човек с ампутиран крак не е било лесно.

Тази ранна операция „пренаписва историята на медицинските знания на човека“, каза Малоуни на брифинг.

Предишният най-древен пример за ампутация бе находка на останки на фермер във Франция отпреди 7000 години с отстранена част от ръката. Според учените задълбочени медицински практики са се развили преди около 10 000 години, когато хората усядат в земеделски общества, посочват авторите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар