Христо Алексиев: Собственикът на „Вера Су“ цели затопяване, за да вземе парите от застраховката

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Корабособственикът умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, с идеята да получи сумите от застраховката.“ Това заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев, след като проведе поредица от срещи в Морска администрация – Варна във връзка с разрешаването на ситуацията около заседналия край Камен бряг кораб.

Министърът се срещна с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара, съобщиха от Министерството на транспорта.

По време на срещата с представителите на салвидж компанията, бе обяснено на министъра, че те имат готовност и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик, посочват от министерството.

Министър Алексиев ги е информирал, че към момента българската държава вече е предприела мерки за създаване на организация за евакуация на екипажа, което се случи преди няколко дни, мерки по източването на горивото и горивно-смазочните материали, с което ограничи на 95 процента риска от разлив в Черно море и в момента предприема действия по процедурата за разтоварване на карбамида по безопасен за околната среда начин.

„Няма да толерирам по никакъв начин такова поведение спрямо българската държава. Всички заинтересовани страни работим в пълна координация, за да се защити интереса на страната ни, да се минимизира негативното влияние върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна манипулация. Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети“, казва министърът.

Компаниите „Смит салдидж“ и „Мултрашип“ са сред най-добрите оператори в света по спасяването на кораби, с много висок репутационен рейтинг. Според тях съвкупността от фактори – липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и лошите атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Министър Алексиев е провел срещи и с всички представители на застрахователните компании, ангажирани със случая. Алексиев е настоял за пълна координация между различните заинтересовани страни и своевременна информация за формалната позиция и планове по спасяването на кораба отстрана на корабособственика.

Министърът е поставил въпроса за пълното възстановяване на разходите, направени от българската държава до момента и бъдещите такива.

Застрахователите на товара са споделили с министъра притеснението си от разнопосочните сигнали на корабособственика, който изпраща различни съобщения към различните страни.

Според министър Алексиев това може да се интерпретира, като изкуствено забавяне на процеса по спасяване на кораба, с цел реализиране на приходи от застраховка.

Утре представители на ИА „Морска администрация“, на салвидж компанията и на застрахователите ще направят оглед на актуалното състояние на кораба и ще представят писмени предложения към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по спасителната акция. След огледа, приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори, се казва още в съобщението на министерството.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар