Христо Бисеров е оправдан и на втора инстанция

България, Общество, Съдебни
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Христо БисеровБившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров е оправдан и на втора инстанция по делото му за укриване на данъци и валутно престъпление, съобщиха от Софийския апелативен съд (САС) в петък.

Апелативните съдии изцяло потвърждават мотивита на колегите им от Софийския градски съд (СГС), които оневиниха ексдепутата в началото на декември м.г. заради липса на доказателства.

От мотивите към оправдателната присъда на първа инстанция, огласени в края на януари, стана ясно, че държавното обвинение е базирало целия процес на предположения, а не на конкретни доказателства, че Бисеров не е платил данъци за близо 26 000 лева.

Разследващите опитаха да докажат вината на бившия политик, прилагайки по делото т.нар. суифт съобщения между банките, в които имаше данни за движение на различни парични суми – 314 529 щатски долара и 82 515 евро през 2012 г., както и 34 676 евро през 2013 г.

В обвинителния акт се твърдеше още, че Бисеров не е уведомил БНБ за разпореждания с тези суми по сметки на Ивайло Главинков в банка в Македония, както и, че не е декларирал пред Сметната палата данните за депозитите му по сметки в женевска банка – 314 529 щатски долара и 82 515 евро.

Прокуратурата обаче така и не успя да получи потвърждение на тезата си от швейцарските власти и по тази причина се задоволи единствено с прилагането на суифтовете, които бяха определени от съда като недостатъчно категорично доказателство.

“По делото не е приложена никаква друга информация, която да касае сметките в швейцарската банка. Усилията да се получи ценна и значима за разследването информация чрез двете поръчки, изпратени от ВКП до компетентните власти в Швейцария, са останали безрезултатни. По делото е налице очевиден доказателствен дефицит, който касае установяването по надлежен ред на обстоятелството, кой е титуляр на въпросните сметки, кога са открити, от кого, какви нареждания са правени, кога и какви суми са постъпвали, кой има право да осъществява банкови операции с наличните по тях средства. Това е от особено значение за предмета на доказване, тъй като не е маловажно обстоятелство кой е титулярът, не само кой е наредителят на парични суми от дадена банкова сметка. Тази празнота в доказателствения материал не може да се запълни с данните от суифт съобщенията”, категоричен е и Софийският апелативен съд.

Междувременно, докато делото течеше на втора инстанция, прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу Христо Бисеров, заради което той бе принуден да излезе от политиката, напускайки всичките си постове. Софийската градска прокуратура се отказа от обвинението заради изтеклия 2-годишен срок за разследване и заради отказа на швейцарските власти да съдействат на прокуратурата.

Източник: Mediapool.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар