Христо Грозев на форума на НАТО: Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство

Христо Грозев на форума на НАТО: Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство, но всъщност милиони души и в Русия са вътрешно разселени дисиденти, които не желаят обществено да изразят своето несългасие със ситуацията с инвазията в Украйна. Те са едно тихо малцинство и едно много объркано мнозинство, което не разбира какви са причините и целите на войната в Украйна. Това коментира журналистът от “Белингкат” Христо Грозев във видеообръщение във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът започна вчера и ще продължи и утре. Христо Грозев бе говорител в Комитета по демокрация и сигурност, предаде БТА.

По думите на Грозев руското правителство успешно разпространява фалшиви истории за западащ Запад, ценностите на демокрация и либерализъм. Един абсурден, но много успешен пример за конспирация на дезинформация, разпространена чрез множество източници напоследък, беше фалшивият наратив, че президентът Путин скоро ще разкрие доказателства, че Иисус е бил черен. Това е много таргетирана кампания за дезинформация, която постигна множество разглеждания в Тик Ток и Ютуб, обясни той.

Технологиите не се използват предимно за добро, а за зло, посочи Грозев. Според него изкуственият интелект (ИИ) е също толкова добър да идентифицира неавтечнитите новини, колкото и в създаване на такова фалшиво съдържание. Вярвам, че може и трябва да бъде направено още много в употребата на ИИ, да се преподава в училище дори, а не да се опитваме да възпрепятстваме научно обществото и децата да работят с ИИ, защото ИИ вече се използва като оръжие от злонамерени лица, каза още Христо Грозев.

По-късно следобед Грозев участва и в Политическия комитет.

Русия се ръководи от елита и дори революциите, които се смятат за популярни, идващи от хората, са реално организирани отгоре, те са били преврати, които после се представят като революция, каза той. Ако очакваме да има промяна в Русия, няма да стане така, както почти се случи в Беларус, или както се случи в Украйна. Ако стане такава промяна, това ще е чрез преврат, дали ще е кървав, или не, не може да знаем, коментира Грозев.

Доколкото разбирам и вярвам от разговора си с хора, близки до режима – такъв вариант е възможен и не виждам защо да не им вярваме, каза още той.

Изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план, заяви по-рано днес служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който също участва във втория ден на форума

Военният министър Атанас Запрянов също говори на форума вчера за хибридната война на Русия сцел влияние на евроизборите. Той поиска и засилване на отбраната в Черно море.   Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София в понеделник, когато ще бъде и пленарното заседание на форума. Той ще има среща и с премиера Димитър Главчев в Министерския съвет.

От 25-и до 27 май Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. В нея участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации. Участниците в сесията ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Тази година България отбелязва 20 години членство в НАТО. На 29 март 2004 г. във Вашингтон България депозира документите си по присъединяването към Северноатлантическия договор и с това става част от политическия и военен съюз НАТО. Заедно с България се присъединяват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар