Христо Грозев

Христо Грозев от Bellingcat е участвал в диверсионна операция на ГРУ на Украйна за отвличане на руски самолети

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Водещият разследващ журналист на изданието Bellingcat Христо Грозев е бил задействан в операцията на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна, която планирала отвличане на руски военни самолети. Това разкритие прави руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), пише Епицентър.

Съобщава се, че по руската телевизия е бил показан фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в украинската операция.

Според данните на ФСБ, българинът намерил две девойки-куриери, които по-късно се срещнали на жп гарата в Липецк с нает от украинското разузнаване куриер от Москва. Той носел аванс от 4000 долара, които двете девойки трябвало да предадат на уж съгласилия се да участва в отвличането на самолет руски летец.

„Ние знаем за участието на Грозев в (британското външно разузнаване) MI6 не само от неговите изявления“, казва служител на ФСБ по телевизионния канал.

„Напоследък украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до лидерите от Вашингтон и Лондон“, добавя той.

Телевизията показва още видеозаписи с разказите на координатора на куриерите Динар, който е задържан от служители на ФСБ в апартамента му в Казан.

„Всъщност съм много ядосан на Христо Грозев. Мога да обясня защо. Вярвах му като на човек, който никога няма да ме заблуди… Затова лесно се съгласих на всичко това, защото бях напълно сигурен, че нищо не застрашава никого. Не съм мислил, че там е толкова мръсна работа“, споделя задържаният.

Според директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин изданието Bellingcat се използва за оказване на натиск върху всяка страна, както и върху физически и юридически лица.

СВР има информация кой ръководи този проект на уж журналистически разследвания, в който участват и бивши служители на спецслужбите, отбеляза Наришкин.

Самият Грозев отрича участието си в операциите на спецслужбите.

В разговор с радио „Свобода“ (признат за „чуждестранен агент“ в Русия) той каза, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно. Това разследване трябва да бъде публикувано скоро, добави той.

По-рано бе съобщено, че ФСБ е предотвратила операция по отвличането на руски изтребители, организирана от военното разузнаване на Украйна.

Украинските служби опитали да организират отвличане на руски изтребители чрез подкупване на летците. На пилотите обещавали до 2 млн. долара и охолен живот на Запад, ако отвлекат Су-24, Су-34 или Ту-22М3 на територията на Украйна, обясняват от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

Военнослужещите докладвали на руските спецслужби, след което започнала оперативна игра, в хода на която залозите непрекъснато се повишавали.

„Обяснихме ви, че целта ни е този самолет и вие прекрасно го разбирате. Ние сме готови да платим за него. При нас на сайта на Върховната Рада е написано, че ние плащаме официално за такива неща – милион долара. Можем да се договорим с вас – още един милион отгоре, гарантирам ви“, обещава някой си Юрий, служител на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна.

Уговаряли не само летците, но и членове на семействата им, като предлагали предплата от 7 до 10 хиляди долара. На жените и семействата на руските летци било обещавано да бъдат прехвърлени в Прибалтика, Германия или България.

Според замисъла на разузнаването в Киев, украинските военни трябвало да имитират прехващане на отвлечения самолет.

„Снижавате се на пределно ниска височина на линията на фронта, оттам ще ви поведат нашите изтребители“, обяснява инструкторът.

Той дори дал координатите на летищата, на които трябвало да се приземи изтребителят. По-специално била назована авиобазата Канатово в Кировоградска област, по която в неделя руските войски нанесоха ракетен удар.

В крайна сметка ФСБ провалила операцията на украинското военно разузнаване – те не само дори не видели руски самолети на своите летища, но на практика сами предали координатите, по които по-късно бил нанесен ракетен удар.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара



loading...












There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар