Христо Иванов: Връщането на Главчев в Сметната палата ще е проблем, доказа, че не е независим

Христо Иванов: Връщането на Главчев в Сметната палата ще е проблем, доказа, че не е независим

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Служебният премиер Димитър Главчев показа неспособност да бъде независим. Дори завръщането му начело на Сметната палата би било проблем, защото той не е независим и го е доказал с действията си” – това коментира съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Христо Иванов. В предаването “Неделя 150” по БНР той открехна вратата за разговори с БСП и ИТН след изборите, а целта – коалиция “антиПеевски”. 

На въпрос възможна ли е коалиция с ГЕРБ след изборите Иванов заяви, че ГЕРБ трябва решат накъде тръгват: “Дали ще бъдат присъдружна организация на Пеевски, който всъщност е съпредседател на ГЕРБ в момента, защото провежда оперативки, присъства на заседание на изпълнителната комисия, привиква ги. Ние с проекта за споразумение сме дефинирали с каква цел бихме подкрепили правителство. ГЕРБ и всички политически сили да изберат, дали ще бъдат инструменти на Пеевски да си укрепи държавата или ще продължим усилията за изкопчим държавата”. 

Цел на ПП-ДБ била именно да спрат “Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите”. “Единни сме във всяко едно отношение по проблема и в необходимостта да приложим следващия пакет реформи и кадрови промени в споразумението”, каза още Иванов. В името на “изкопчване на държавата” щели да разговарят с всички политически сили, като не изключи БСП и ИТН

Във връзка с критиките за последните промени в Конституцията, касаещи института на служебните кабинети, Христо Иванов коментира, че те са направени с цел “в България да няма центрове, което концентрират власт”. И добави: “Необходим е баланс в ситуация на криза, за да се проведат честни и по неутрален начин избори. Нито Радев, нито Главчев, нито голяма част от политическите сили разбират, че трябва да се търси този баланс. Правилата за конституционните промени не съм ги направил аз, ние предложихме друг модел и беше отхвърлен от ГЕРБ и ДПС. Този модел има позитиви, проблемът е, че в ситуацията има норма на безотговорно поведение, вместо да прилагат инструментариума на търсене на баланс”.  

За участието на ДПС в промените на основния закон той коментира: “ДПС даваше знаци, че разбира, не иска да бъде повече проблем, а иска да бъде част от решението. Това стана при Карадайъ, при друго ръководство. Бяхме готови да обсъждаме отделни реформи за ограничаването на това в България да има безконтролна власт. Когато стана ясно, че Пеевски иска да получи право да определя състава на органите на съдебната власт, да има мнозинства в регулаторите, да си запази контролът в тях, чрез мнозинства, които създава, се стигна до разрива”.

Като “връх на цинизма, злоупотреба и провокация” определи Иванов твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ПП-ДБ има министри в служебното правителство, по-конкретно запазилите постовете си Георги Гвоздейков, Кирил Вътев и Галин Цоков. “Когато т.нар. “наши хора” са там против нашата политическа воля, те не са наши хора. Ние не сме имали дори един разговор с Димитър Главчев”, каза Христо Иванов.

Прокуратурата според него прави “селективно пускане в публичното пространство на материали от досъдебни производства“. “Ако бившият главен секретар Живко Коцев е допуснал нещо, от това което му се вменява – неподходящи връзки и начин на живот, подаръци или връзки с някакви хора от контрабандни канали, той ще отговаря пред съда. Нашият проблем е фундаментален, всичко това почна да се вади след началото на кампанията. Защо досега не бяха извадени компроматите? То се вади по начин, който ясно напомня селективно изтичане на протоколи от прокуратурата”. 

Христо Иванов критикува и президента за това, че – както смята лидерът на “Да, България” – е провел формално консултациите за съставяне на служебен кабинет. Затова и ПП-ДБ напуснали: “Президентът казва, че прави консултации, но “нямам правомощия да коментирам министрите”. И допуска в състава на този служебен кабинет представител на прокуратурата, при положение, че това е органът, който се опитва активно да води кампания срещу проекта на Закона за съдебната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може – защото от вътрешния зависи провеждането на избори”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар