Христо Иванов и Мая Манолова втвърдяват тона към ИТН, искат гаранции и имена

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Демократична България” (ДБ) и “Изправи се БГ! Ние идваме” (ИНГБИ) втвърдяват тона в преговорите за евентуална тяхна подкрепа към правителство на “Има такъв народ”. Двете формации предупредиха, че няма да толерират заигравки с ДПС и ГЕРБ. Настояха да бъде подписан и документ с основите приоритети на бъдещото правителство – нещо, от което от ИТН изглежда бягат с аргумента, че това не е коалиционно споразумение.

В сряда ДБ и ИБГНИ проведоха среща в парламента по повод преговорите с ИТН за нов кабинет. Мая Манолова каза пред журналисти, че са видели “червената лампичка”, че “няма да подкрепяме на всяка цена и няма да излъжем хората от протеста”. Христо Иванов обясни, че лампичката светнала след поканата на ИТН към ДПС за преговори.

И двете формации обаче посочиха, че искат да са конструктивни и продължават да полагат усилия мандатът на ИТН да се реализира.

“Настояваме да има ясно анонсирани ангажименти. Готови сме да разговаряме за това как да изглежда документът, как да се казва и как да се подпише. Това е въпрос на преговори. Важното и съдържателното е да има много ясно фиксирани взаимни политически ангажименти, така че ние да можем да си дадем гласа. Защото това не е просто моя глас, това е гласът на нашите избиратели. Не можем да гласуваме просто за някакви зайци, извадени от цилиндър, които се поставят и ни се казва: или гласувате, или нови избори. Това не е конструктивен подход”, каза след срещата Иванов.

“Нали разбирате, че в плаващи мнозинства ДПС плува най-добре, подчерта Иванов.

По думите му “трябва да сме сигурни, че ГЕРБ и ДПС няма да изиграят ключовата роля при избора на следващия главен прокурор“. “Защото в момента темата вече не е дали Иван Гешев ще си тръгне, а кой ще бъде наследникът”, добави Иванов и подчерта, че той самият няма амбиции да става главен прокурор.

Подкрепа за служебните министри

Двете формации посочиха, че не искат министерски кресла. Искат обаче в правителството да влязат хора като служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков или поне хора, които са на тяхното ниво. Изразиха подкрепа и за вътрешния министър Бойко Рашков.

ДБ и ИБГНИ подчертаха, че не номинират тези служебни министри, а “че посоката и стандартът, който те залагат, трябва да бъде следван”.

“Хората са тези, които ще фокусират доверието или напротив – ще донесат още повече въпроси. Моят призив е да се търсят хора, които могат да донесат доверие, че са способни да кажат “не” на корупционни модел и са го доказали”, каза Иванов.

На въпрос дали ще настояват да разберат имената в проектокабинета преди гласуването му в зала, Иванов отговори: “Самият факт, че задавате въпроса по този начин показва, че сме стигнали до една леко гранична зона на абсурда”.

“Имена на мен официално не са ми известни”, добави той.

Очаквано ДБ и ИБГНИ обявиха, че имат общи позиции.

“Имаме съвпадения по отношения на съдебната реформа, антикорупцията, прокуратурата и даже преизчисляването на пенсиите”, каза Мая Манолова след срещата с ДБ.

“Обединихме се около това, че борбата с корупцията, съдебната реформа, изчистването на регулаторите и службите е абсолютен приоритет. Както и че конструкцията, на която трябва да стъпи бъдещо управление, трябва да бъде така направена, че да изключва ГЕРБ и ДПС да влияят. Това е много важно, защото те са носители на корупционния вирус и трябва да бъдат поставени под карантина”, каза Иванов.

Той призова ИТН да се водят разговори, от които следва политически ангажимент: “Да си говорим с участие на хора, които са номинирани за министри, за да видим каква е тяхната визия, да са хора с биография, които показват, че могат да се противопоставят на този модел. И освен това да има една яснота в парламента за това управление на каква конфигурация ще се опира, за да не отваряме вратите за тези ситуации, които са ни познати, в които ДПС, така да се каже, може да сърфира вътре и вън в мнозинствата”.

ИТН: Съставът няма да бъде обявен до края на седмицата

Съставът на втория проектокабинет на “Има такъв народ” (ИТН) няма да бъде обявен до края на седмицата, каза пред журналисти в Народното събрание Ивайло Вълчев от партията на шоумена Слави Трифонов.

Това се разминава с даденото в понеделник от Радостин Василев (ИТН) уверение, че “до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена”.

“Далече сме от мисълта да строим поведението си в преговорите за правителство по това кой какво очаква от нас и с какво ще бъде щастлив”, коментира Вълчев по повод позициите на ДБ и ИБГНИ.

“Не сме получили мандат, че да обявяваме имена. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно”, каза Ивайло Вълчев.

Той обаче уточни, че преговорите по конкретни политики продължават. А на въпрос дали ще бъде подписано споразумение, Ивайло Вълчев отговори: “Не сме разсъждавали”.

И БСП настоява за споразумение с ИТН

БСП настоява за споразумение с ИТН, ако реши да подкрепи предложения от партията на Слави Трифонов кабинет, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

БСП ще вземе окончателното си решение дали ще подкрепи такъв кабинет, когато види персоналния състав на Министерския съвет:

“Да, ние имаме колективно решение на нашия орган, че тези разговори трябва да приключат със споразумение за подкрепа. Не го наричаме коалиционно, но все пак, трябва да има споразумение за подкрепа, което да дава гаранции, че това, което сме заложили, ще се изпълни или пък това, което сме изключили като червени линии между нас, няма да бъде в това споразумение”.

БСП и ИТН са постигнали сближаване по политики в здравеопазването, образованието и социалната политика, но остават и различия – например от коя дата да стане преизчислението на пенсии, допълни Нинова.

БСП вече е отправила покана към ДБ и ИБГНИ , с които също да разговарят по конкретни политики.

Радев в готовност да връчи мандата

На този фон президентът Румен Радев излезе с позиция, че има готовност за връчване на мандата, но посочи, че “парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество”.

Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили, добави Радев.

Той обаче не посочи кога точно ще връчи мандата.

Декларацията на ДБ, която взриви ДПС

За кризата в отношенията между протестните партии се разбра още в началото на парламентарното заседание в сряда, когато “Демократична България” обяви, че няма да подкрепи правителство на ИТН, ако партията на Слави Трифонов не представи имената на министрите и не се дистанцира отчетливо от ДПС и ГЕРБ.

Христо Иванов заяви в декларация на ДБ, че ИТН трябва да се ангажира писмено с приоритетите на едно реформаторско управление, зад което да се формира подкрепяща парламентарна конфигурация.

“Ние ще подкрепим правителство, което може да се справи с корупцията”, каза Иванов.

В своя декларация лидерът на групата на “Изправи се БГ” Мая Манолова също призова ИТН да се дистанцира ясно от ДПС и ГЕРБ.

“Ние не можем да погледнем безпроблемно, че в разговорите бяха включени ДПС”, каза Иванов. По думите му следващото управление трябва да изпълнява “решителна програма на дистанция от ГЕРБ и ДПС”. Иванов заяви, че тези две партии имат подкрепата на стотици хиляди български граждани и имат място в българската политика, но трябва да изчистят своите корупционни ядра, формирани около “Бойко Борисов и Сарая”

“Ако някой наистина иска партньорството на “Демократична България”, моля и се надявам да бъдем чути”, призова Иванов.

ДБ настоява ИТН да поеме ясен политически ангажимент за промяна в конституцията, за изчистване на регулаторите от корупционните калинки, да се изчистят службите, да се изчисти финансовата система от мръсните пари, да се възстанови българският енергиен суверенитет, да се предприемат решителни мерки заради санкциите по американския закон “Магнитски”.

ДБ настоява, че всички тези ангажименти трябва да залегнат в споразумение, което да изгради парламентарната подкрепа за това управление и да държи ДПС настрана.

“Знаем, че е сложно, но именно защото е сложно, сме длъжни да опитаме”, каза Иванов.

Реакцията на ДПС

Изявлението на Христо Иванов предизвика незабавната реакция на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Той повтори пропагандната тези на ДПС, че ДБ е част от организирана “Олигархично-медийна-НПО” група, зад която стои медийният издател и бизнесмен Иво Прокопиев. Според ДПС Прокопиев притежавал медийна и икономическа власт, което водело до заграбване на политическа власт, без да се явява на избори.

Подобни тези бяха защитавани в продължение на близо 8 години от изданията от медийната група на бившия депутат от ДПС , който се превърна в основна мишена на американските антикорупционни санкции.

“Един файтон хора овладяхте тази мрежа и общото между вас е, че сте от влиятелните комунистически фамилии”, каза Карадайъ. Той обясни “на шега”, че ставало дума за “организирана престъпна група в българската политика”.

По думите му всичко това било част от глобалните мрежи на Джордж Сорос, а ръководството на ДПС е съставено от гордите потомци на борците срещу комунистическия режим. Той не спомена, че за първите двама лидери на ДПС (Ахмед Доган и Лютви Местан) има данни за сътрудничество на Държавна сигурност.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар