Христо Иванов: Край Доган сарай изпитвах страх, но и голяма гордост – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-голяма гордост в живота си изпитах, когато видях как протестиращите и тези, които бяха докарани с автобуси, за да охраняват морския сарай на Доган в парк Росенец, пяха заедно химна. Това сподели в студиото на Нова телевизия лидерът на “Демократична България” Христо Иванов. 

“Най-големият си страх обаче изпитах тогава, когато отивах към Росенец. Видях автобусите с хората, които докараха там. Знаех, че ще бъде организирана провокация за етнически сблъсък. Изпитвах животински страх това да не се случи”, добави той.

На въпрос дали може да влезе в коалиция с политическите формации на Слави Трифонов и Мая Манолова бившият правосъден министър отговори, че първо ще се търси съвместимост по отношение на приоритетите.

“Още в началото на протестите обявихме един списък от приоритети. Готови сме да сътрудничим с други партии, но на базата на конкретни приоритети, които предварително са заявени от наша страна. Първо ще търсим съвместимост и едва тогава ще разговаряме”, добави той.

“За нас търсенето на някаква коалиция, влизането в управлението би имало смисъл само, ако успеем да свършим това, което сме обявили още през лятото като основни цели, за да изпълним исканията на протестиращите гражданите. За нас участието в управлението не е самоцел. Ние не поставяме каруцата пред коня. Ние трябва да можем да предложим определени мерки за системна промяна. Именно това са нашите приоритети”, заяви Иванов. 

“Ако тях не можем да направим и да променим нещата, ще се получи като с ДПС, които откраднаха един от лозунгите на протеста, пришиха си го и преди изборите говорят за рестарт на държавността. Те искат да сменят фасадата. Ние в това няма да участваме. Нашият интерес е към дълбока промяна на механизмите, които позволят корупционното завладяване на държавата”, добави той.

Ние не можем да подкрепим управление нито на БСП, нито правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС, подчерта лидерът на “Демократична България”. 

“Третият мандат за съставяне на правителство е по решение на президента. Ако прецени да го даде на нас, това означава, че от нас ще зависи програмата, която ще се прилага и ние ще се постараем да създадем управление, което да реализира тези приоритети. Голяма част от тях вече сме ги превърнали в конкретни законодателни инициативи и ще ги внесем в Народното събрание в първия момент, в който започне да работи деловодството”, добави той.

“Целта ни не е някои от нас да станат министри. Това не ни интересува”, уверява водачът на листите на “Демократична България” в Пловдив и в 25 МИР в София.

“Според Конституцията народният представител представлява гражданите по съвест. Ние няма да ходим в партийните централи, да водим преговори по своите приоритети, а да сложим ясни, конкретизирани текстове на масата и всеки депутат, който иска да работи по съвест, може да застане пред хората, които са го избрали и да каже “аз съм за реформа в прокуратурата”, добави той.

Христо Иванов намекна, че може да се стигне до предсрочни избори след тези на 4 април. 

“Ние не може да изключим благодарение на действията на управляващите и на ЦИК и варианта, в който този парламент ще бъде избран с толкова ниска активност, че неговата легитимност ще е поставена под толкова тежко съмнение, че ще съществува отначало въпроса дали заслужава да съществува. Това не е нещо, към което се стремя”, уверява той.

“Ние настоявахме за гласуване по пощата, за премахване на ограниченията за гласуване на българи в чужбина, за въвеждане на удобства за това как хората да се регистрират при положение, че са под карантина”, заяви Иванов. 

“Ние не просто казваме, че този парламент може да бъде избран по нелегитимен начин, работим срещу това и създадохме платформата “ти броиш”, за да гарантираме, че във всяка секция ще има човек, който ще наблюдава изборния процес и да може да снима. ЦИК ни пречи за това абсолютно безумно. Това е един от начините да убедим хората, че има смисъл да гласуват”, добави той.

Според него, управляващите имат интерес да подтиснат избирателната активност, за да може контролирания, купения и корпоративния вот да реши вота. 

“Няма да влезем в комбинация с ГЕРБ по никакъв начин – с техен мандат, с техен или с наш премиер. Същото се отнася и за ДПС. Пеевски е един инструмент, който може да е под повърхността или над нея. Може да бъде сменен. Това нищо не значи”, коментира лидерът на “Демократична България”. 

“С формациите на Слави Трифонов, Мая Манолова и Николай Хаджигенов трябва да видим как може да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Не може да говори за реформа в прокуратурата без неговото отстраняване, но това не е равнозначно на реформа. Става дума за дълбоки структурни промени”, добави той.

“Няма изход от ситуация, затлачена от 30 години, в която през последните 10 години има концентрация на власт около Бойко Борисов. Лесен и бърз изход няма. Излизането от тази ситуация ще е доста сложно”, призна той.

“Цялата ми биография е насочена към това да се случи реформа в прокуратурата. Когато получих покана като експерт да стана министър, бях длъжен пред себе си да се опитам да реализирам тази реформа, но в момента, в който се опитах да използвам всички възможности да я наложа се изчерпиха, аз напуснах, както бях обещал”, заяви Христо Иванов. 

“Нямам за какво да съжалявам. Бил съм честен и последователен, давах си сметка, че проблемът е политически, че има много политици, които се ползват от липсата на равни условия на закона, защото за тях това означава невъзможност наказателните норми да бъдат приложени към тях”, добави той.

“Политическата каста на хората, които са над закона и могат да си правят каквото си искат, никога няма да разреши да има реформа на правосъдието в България. Затова си дадох сметка, че трябва да се захвана с изграждането на политическата сила “Демократична България”. Тя е годна да не бъде изкушена от сирените на властта”, коментира Иванов. 

След като водещият Виктор Николаев му предложи да определи с няколко думи Бойко Борисов, той каза “пачки, чекмеджета, кюлчета”, а за Корнелия Нинова изтъкна, че букетът на паметника на Тодор Живков е нещо, с което не може да се примири. 

Много е лесно да се говори за шоу, но не сме видели Слави Трифонов активната политика и затова ще се въздържа от коментар, заяви лидерът на демократите. 

Най-голям срам изпитвам всеки път, когато се сблъсквам с безнадеждната бедност, в която държим възрастни хора, деца и от страхът, който владее тази страна, сподели той.

За най-умен човек бившият министър посочи професора си по римско право Теодор Пиперков. 

Христо Иванов сподели, че е влюбен в жена си и не пуши. Имам две момчета и с тях имаме изобилие от щастливи моменти, каза още той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар