Христо Иванов: Позицията на ДБ е еднозначна – да се помогне на Украйна с оръжие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма смисъл да организираме Коалиционен съвет във вторник (26 април), от него има смисъл да се случи, след като премине посещението на българската делегация в Киев“. 

Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов и посочи, че от ДБ още не са решили кой ще бъде техен представител във водената от премиера Кирил Петков делегация от представители на управляващата коалиция в Украйна:„Ще преценим кой ще е представителят ни. Към момента не изглежда това да съм аз„, каза той.


 Позицията ни е еднозначна – да се помогне на Украйна с военна помощ, категоричен беше Иванов и уточни, че тя не е позиция, която се формира в Киев и „тя е нашата гледна точка как изглеждат националните ни интереси“.

„Ние ще се възползваме от възможността, която имаме – всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на парламента. Ще вкараме на 4 май проектите за решение в пленарна зала и ще настояваме да се гласува точката във вариант, в който става дума за военна помощ за Украйна„, допълни лидерът на ПГ на ДБ.    

 По думите му заявките на ГЕРБ-СДС и ДПС дават повод за очакване тази версия на решението да получи достатъчна подкрепа.

 „България трябва да подпомогне усилията на Украйна. Всички страни от НАТО, с изключение на Унгария, са дали военна помощ. В момента това е възможност не само да се отблъсне руската агресия, но и възможност България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има огромна нужда“, коментира Иванов. 

Той обясни, че последният пакет американски помощи е така формулиран, че предвижда средства за ускоряване на модернизацията на въоръжените сили на страните от Източна Европа и ние имаме интерес да се включим в това, „но не може да стане като лицемерничим“:

Трябва ясно да заявим, че даваме военна помощ за Украйна – и с дарения, и като продаваме абсолютно легитимно“.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар