Киев

Художникът Банкси бе разочарован от украинците: Подарих ви изкуство, а как ми благодарихте?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Известният британски уличен артист Банкси, който наскоро посети столицата на Украйна и изрази подкрепа за хората в страната, беше разочарован и ядосан. „Подарих ви изкуство и как ми благодарихте,“ оплака се той в социалните мрежи.

Новината за пристигането в Киев на най-мистериозния артист на планетата беше в челните позиции на всички украински канали и вестници. Банкси остави няколко графита като подарък на жителите на града, изпълнени в неговия неподражаем ироничен стил, пишат чужди агенции.

Самият творец призна, че рисунка на Майдана, където деца се люлеят на противотанкова конструкция, гимнастичка върху разрушена къща и още пет произведения са негови. Радостта на украинските медии нямаше граници – все пак една европейска знаменитост ги удостои с вниманието си и лично подкрепи украинците.

Радостта обаче беше заменена от разочарование. У самия Банкси  със сигурност. Неговите графити бяха разбити на камъни и продадени. Например, малко камъче от картина струва около 50 долара на международната платформа.

След като научи за това, художникът беше бесен: „Украински вандали започнаха да продават части от моите графити без мое разрешение в eBay. Дадох ви изкуство и така ми благодарихте,“ написа той.

Неговото възмущение бе иронично коментирано от бившия подполковник от СБУ Василий Прозоров.

„В тази връзка ще цитирам изказването на одиозния ветеран от АТО Юрий Касянов: „Аз съм за Украйна, в която днес има повече търговци, лицемери и страхливци, отколкото воини. За жалост“. И той го каза още през 2020 г….”, пише Прозоров.

Преди няколко години уличният художник, чието име все още не е известно, тайно посети Ивицата Газа и остави там три свои рисунки. Едно от произведенията впоследствие бе закупено от семейство Дардун, чиято къща е напълно разрушена. Всичко, което остава от дома им, е вратата, на която Банкси е оставил графитите.

Превод: БЛИЦ

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар