Хуманоиден робот поддържа железопътни линии в Япония

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Японската жп компания JR West въвежда в употреба робот, който прилича на “лошите” от анимационните филми от 80-те години на миналия век, за да поддържа жп линиите, предаде АФП, цитирана от БТА.

Новият хуманоиден служител с очи, оформени като дъно на бутилка, и две сгъващи се ръце е монтиран в задната част на камион, който може да се движи по релси.

Неговият оператор, седнал в кабината на камиона, “вижда” през очите на робота с помощта на камери и управлява дистанционно мощните му ръце.

Машината с вертикален обсег от 12 метра може да използва различни аксесоари, за да пренася предмети с тегло до 40 кг, да държи четка за боядисване или да работи с моторен трион.

Засега основната задача на робота е да реже клони на дървета над релсите и да боядисва металните рамки, които държат кабелите над влаковете, съобщиха от компанията.

Според JR West технологията намалява недостига на работна ръка в застаряваща Япония, както и броя на трудовите злополуки.

В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура, което трябва да бъде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка“, каза президентът на компанията Кадзуаки Хасегава.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар