Хуманоидни роботи с изразителни лица разработва китайска компания

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хуманоидни роботи с променящи се лицеви изражения за предаване на различни емоции разработват китайски инженери, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Показаха кадри от китайска фабрика за хуманоиди (видео)

Това се случва в завод на компанията Ex-Robots в североизточния крайбрежен град Далян.

Разполагаме със собствени екипи за софтуер и алгоритми“, казва изпълнителният директор Ли Боян и добавя, че хуманоидните роботи са най-сложният клас роботизирани продукти.

Ние се концентрираме върху това как да дадем възможност на изкуствения интелект да разпознава и използва изражения и емоции“, обяснява той.

Когато служителка на компанията движи главата си, усмихва се и изплезва език, хуманоиден робот имитира движенията ѝ благодарение на малки двигатели, инсталирани на няколко места в главата му.


Моделът, който правим, е мултимодален и способен да изразява емоции. Той възприема заобикалящата го среда и създава подходяща обратна връзка за лицето“, казва Ли.

От Ex-Robots обясняват, че производството на един хуманоиден робот отнема от две седмици до един месец, а цената му варира от 200 до 250 хиляди щатски долара.


Основното предназначение на роботите на компанията досега е да бъдат излагани в музеи, един от които компанията е разположила в същата сграда, в която се намира нейната фабрика. В перспектива Ли смята, че хуманоидните роботи ще имат голяма роля в здравеопазването и образованието.

Психологическото консултиране и здравеопазването със сигурност са бъдещи сценарии за приложение. В момента провеждаме свързани с тях изследвания, като например помощно лечение и предварителен скрининг за емоционални и психологически разстройства“, каза той и добави: “Освен това смятам, че емоционалното взаимодействие има по-широки приложения в сферите на услугите, като например тези, насочени към децата“.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар