Хунтата атакува: В София ще има нови рестрикции от събота, в страната – от понеделник

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властта ще умува за затягане на противоепидемичните мерки в страната до четвъртък и ще ги обяви на брифинга на Националния оперативен щаб същия ден. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че най-вероятно новите рестрикции ще влязат сила за София в събота, а за страната – от понеделник.

По-рано, от думите на шефа на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев стана ясно, че София е пред почти пълно затваряне заради третата вълна от коронавирус. След среща със здравния министър и шефовете на големите болници Пенчев обяви, че ще предложат на софийския щаб от петък да бъдат затворени училища, детски градини, ресторанти, заведения, молове, фитнеси, кина и театри. Привечер обаче се разбра, че мерките ще се доизясняват.

“През следващите два дни мерките ще бъдат доуточнени и ще бъдат обявени от здравния министър по време на редовния брифинг в четвъртък. Очаква се те да влязат в сила в София в събота, а в цялата страна може би от понеделник. Не обсъждаме по никакъв начин забраната на движение между отделните населени места, основното, което целим е да премахнем струпването на хора и така да се справим с третата вълна”, каза доц. Кунчев.

От думите му стана още ясно че “вече е време за национални мерки срещу разпространението на коронавируса у нас”.

Ранни заявки

“Предполагаме, че в зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени. Говорим за момента само за София, област София-град. Първоначално ще бъдат въведени за 14 дни, каза Пенчев. Ще се забранят и всички културни мероприятия.

Според Пенчев ситуацията в столицата е сериозна. Той посочи, че 75% от леглата за пациенти с Covid-19 в столицата са заети. От днес столичните болници трябва да осигурят още 20% легла за  пациенти с коронавирус.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата, приети в болница с коронавирусна инфекция. Те са настанени предимно в болниците “Пирогов” и ИСУЛ.

По-рано шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов заяви пред БНР, че е време да се мисли за затваряне на детски градини и заведения за поне две седмици. Той обясни, че се увеличава броят на заразените деца, а при част от тях се налага и лечение в болница.

Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление, може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти“, заяви той.

Заведенията в София бяха отворени на 1 март. Детските градини заработиха на 4 януари.

Предложението за нови, по-строги мерки идва на фона на постоянните уверения на здравния министър Костадин Ангелов, че всичко е под контрол. В началото на седмица броят на новите случаи стигна ноемврийските нива, когато бяха регистрирани по 4800 новозаразени на денонощие. За последните 24 часа се отчитат 4637 положителни проби. Починалите са 187 души.

В същото време масовата ваксинация бе спряна, след като премиерът Бойко Борисов реши да чака положително становище от евроейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на “AstraZeneca” след смъртен случай в Пловдив.

Според шефа на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов становище ще има в сряда.

Няма хаос и няма спиране, има временно отлагане на процеса и това е поради независещи от нас причини. Т.е. поради факта, че при “АстраЗенека” се появи една кампания по отношение на нея, свързана с няколко случая, които реално и според мен не са реално свързани с ваксинационния процес…Тази политика ще продължава в някои страни. Надяваме се, че след като излезе Европейската комисия с едно официално становище, чакаме го утре, имаше едно предварително становище…Чакаме нашите български специалисти четвъртък-петък да дадат своите заключения. Според мен, пак ще кажа, никого не ангажирам, едно случайно съвпадение между смъртта на тази пациентка, за съжаление, съболезнования към нейните близки, и ваксинационния процес”, обясни той пред БНР.

Ден по-рано Ангелов коментира, че имунизацията с продукта може да започне отново в четвъртък.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар